Načelnik Općine Živinice zajedno sa inspekcijom posjetio firmu “Reciklon BH” u Dubravama Donjim

Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković je odmah po upitu i reakciji građana za firmu “Reciklon BH” d.o.o. Sarajevo podružnica Tuzla, u Dubravama Gornjim, poslao Općinske inspektore u navedenu firmu kako bi se izvršili službeni inspekcijski pregled, te zajedno sa inspektorima posjetio ovu firmu.

Općinski komunalno-sanitarni inspektor je izvršio obilazak navedene firme, gdje je uz prisustvo predsjednika Savjeta Mjesne zajednice Dubrave Gornje i ovlaštenog predstavnika firme Reciklon izvršio služebni inspekcijski pregled.

Nakon izvršenog pregleda konstatovano je da firma “Reciklon BH” d.o.o. Sarajevo podružnica Tuzla radi u skladu sa Zakonom iz sanitarno komunalne djelatnosti.

Nakon inspekcijskog pregleda uručen je i pismeni odgovor predsjedniku Savjeta MZ Dubrave Gornje sa poukom da se mogu obratiti nadležnoj Kantonalnoj i Federalnoj inspekciji zaštite okoliša za provjere postupanja i toka infektivnog otpada u firmi Reciklon d.o.o.

“Reciklon BH” d.o.o. Sarajevo je specijalizirana firma koja se bavi zbrinjavanjem opasnog i neopasnog otpada sa prostora Bosne i Hercegovine. Postupkom sakupljanja, sortiranja svih vrste otpada, pakovanja, otpad prevozi do privremenog skladišta. Tako prikupljeni otpad se u skladu sa utvrđenom zakonskom procedurom i odgovarajućim transportom izvozi iz Bosne i Hercegovine na mjesto konačnog zbrinjavanja u inozemstvu. Istovremeno, pružaju i usluge zbrinjavanje infektivnog otpada, u sklada sa pravilnikom o upravljanju medicinskim otpadom, uređajem za sterilizaciju koji se nalazi u našim poslovnim pogonima.

“Osnovni dokument koji osigurava siguran i bezbjedan rad jeste okolinska dozvola. Mi smo tu aktivnost dobijanja okolinske dozvole započeli 2013. Godine, da bi 30. januara 2014. godine, u Velikoj sali Općine Živinice u 12 sati, održana je Javna rasprava i mi smo nakon zaključene Javne rasprava, bez ikakvih problema, nakon dva mjeseca dobili okolinsku dozvolu. Ona je apsolutno garant da ovo što se ovdje radi je u skladu sa pravilnikom upravljanja otpadom i zaštitom okoliša. Firma “Reciklon” je firma koja se bavi zbrinjavanjem opasnog i neopasnog otpada. Kada kažem neopasnog to je u principu manje radi se o komunalnom otpadu kojeg malo imamo. Najviše imamo opasnog otpada, a on se sastoji iz dvije kategorije koje su bitne za “Reciklon”, znači medicinski otpad u smislu infektivnog i potencijalno infektivnog otpada i ostali medicinski otpad kao što su hemikalije, lijekovi, i ostali, ulja, maziva, boje, lakovi itd. Sve osim medicinskog otpada, u smislu infektivnog se izvozi u Austriju i Njemačku, a iglice, znači potencijalni infektivni otpad, oštrice, se zbrinjava odnosno obrađuje na našem stroju “njustar10” . Tehnološki postupak zbrinjavanja jeste sljedeći da se sadržaj do dvadeset kilograma po ciklusu ubacuje u broj koji melje sadržaj do neprepoznatljivosti i u toku mljevenja radi se postupak sterilizacije sa maksimalnom temperaturom 155 stepeni. Poslije toga otpad je komunalni. Da bi ga odvezli na deponiju radimo uzorak, a kvalitet uzorka na sterilnost za nas radi radi Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. On nam dostavi potvrdu, uvjerenje da je naš uzrok ispravan, i mi onda zovemo firmu “AKVA INVEST” Živinice i oni za nas taj otpad izvoze na deponiju. To je sva priča. Ne postoji ništa što je sporno, što nekoga može kontaminirati, ugroziti zdravstveno. Ova firma posluje od 2009. godine i niko od radnika nije ni dobio ni gripu, a kamoli nešto drugo. Znači, one priče oko raka, radioaktivnosti, to su, najblaže što mogu reći, neodgovorne izjave.”, kazao je predstavnik vlasnika firme “Reciklon” Sead Brkić.

“Nakon dojave građana i prijedloga na društvenoj mreži da se dođe i provjeri ova firma “Reciklon” mi smo odmah reagovali i preduzeli sve aktivnosti u vezi navoda koji su se pojavili za navedenu firmu. Tamo je napisano da se ovdje radi o otpadima koji su opasni i po ljudski život. Mi smo danas došli tu, prije nego što smo mi došli, inspekcija je obavila svoj posao, utvrdila da su sve procedure koje su propisane kada je u pitanju otpad, medicinski otpad, propisno i kvalitetno završene. Ono što želim kazati da su i sve dozvole za otvaranje ove firme uredne i dobivene. Danas smo ovdje vidjeli i način na koji se vrši odlaganje medicinskog otpada, on se vrši po punoj proceduri, dakle od izuzimanja iz medicinskih ustanova koji su dobro upakovane po medicinskoj proceduri sa kliničkog centra i domova zdravlja, te su ovdje skladištene po procedurama. Ono što je važno naglasiti je da se ovdje ne radi spaljivanje tih lijekova koji dolaze ovdje,nego se ti lijekovi izvoze u inostranstvo, u firme koje su specijalizovane da to rade.

Ovdje se radi samo o medicinskom otpadu. Taj medicinski otpad podrazumijeva medicinske igle i ostale propratne materijale koji su bili potrebni prilikom rada u medicinskoj doktrini i oni se sterilišu suhom sterilizacijom i nakon toga vrši se njihove mljevenje, pravljenje dakle u komunalni otpad. Evo mi smo se mogli uvjeriti u kompletnu proceduru i na kraju nakon što je to sve završeno, izmljeveno, sterilisano, vidjeli smo i vreće koje se odvoze nesmetano, neopasno za naše građane. Ja ovom priliko želim kazati građanima da su, prema svim nalazima i dokumentaciji ove firme, sigurni kada je u pitanju firma “Reciklon” u Dubravama Donjim i mi ćemo uvijek reagovati zbog bezbjednosti naših građana kada nam dojave da nešto trebamo provjeriti.”, kazao je načelnik Samir Kamenjaković.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više