Načelnik potpisao Sporazum sa direktorom JP “Spreča” i spriječio blokadu budžeta.

Općinski načelnik Samir Kamenjaković i direktor JP “Spreča” d.d. Tuzla Suad Hasanović potpisali su Sporazum o izvršenju pravosnažne presude kantonalnog suda Tuzla i rješenja o izvršenju Općinskog suda Živinice.

S obzirom na činjenicu da postupanje po Presudi u smislu dovođenja predmetnog zemljišta u pređašnje stanje podrazumijeva veći broj aktivnosti, za što je potrebno određno vrijeme, potpisanim Sporazumom je usaglašeno da se ostavi rok do kraja 2022. Godine i time je riješen problem blokade računa Općine Živinice.

“Ja ću prvo da se zahvalim načelniku Općine Živinice, gospodinu Kamenjakoviću za njegovu namjeru i opredijeljenost i istrajnost u ovom postupku da riješimo ovaj problem. Mi smo imali već ranije neke razgovore na ovu temu i “od prve” smo prepoznali iskrenost i namjeru da ga riješimo. Nas dvojicu je u ovom trenutku zapalo da mi stavimo tačku na ovaj proces koji se vodi, odnosno, postupak koji se vodi već godinama. Rješavanjem ovog problema dobijamo svi, dobija JP Spreča, Općina Živinice, odnosno građani Općine Živinice dobijaju da smo konačno riješili ovaj problem koji je već godinama trajao i mislim da je kompromis jako potreban da svi u nekim stvarima popustimo i da se odreknemo nečega kako bi zadovoljili interese društva i lokalne zajednice i svega. Ovdje, konkretno JP Spreča dobija jednu situaciju da je na neki način ispoštovana presuda Općinskog suda koju smo mi dobili, a mi smo sa naše strane bili fer i korektni i nismo išli direktno da uzmemo novac koji nam je ta presuda omogućila iz razloga što smo svjesni da tih preko pola miliona KM predstvalja veliku stavku, odnosno veliku sumu novca u budžetu Općine i svjesni smo da je u ovom trenutku taj novac možda i potrebniji na način da se građanima Općine Živinice u nekom drugom obliku i nekoj drugoj mjeri ostvare neka prava. Općina Živinice je svakako dobila na ovome, da će konačno riješiti ovaj problem koji je imala i da će ispoštovati presudu Općinskog suda, tako da na neki način treba danas da budemo svi zadovoljni. Općina je na neki način uštedila novac u ovom trenutku, međutim, preuzela je obavezu da riješi ovaj problem kako smo i precizirali ovim sporazumom da riješi u narednih šest godina ovaj problem, da vrati to zemljište u pređašnje stanje, na način kako bude u tom trenutku najbolje odgovaralo.”, rekao je Suad Hasanović, direktor JP “Spreča”.

Direktor JP Spreča je naglasio da je ovo Javno preduzeće kao privredni subjekt, jedan od važnijih privrednih subjekata TK, ima posebne veze sa Općinama Tuzla, Živinice i Lukavac iz razloga što se akumulacija jezera Modrac na neki način naslanja, odnosno zauzima dijelove teritorije navedenih Općina, te dodao: “Mi smo i ranije imali odličnu saradnju sa Općinom Živinice, a ja vjerujem da je i ovo sad možda još jedna potvrda, odnosno jedan pečat, najava jedne još uspješnije saradnje, očekujemo da će JP Spreča u svojim nekim narednim poslovima imati mogućnost i da pokaže šta zapravo može, ovdje prvenstveno mislim na projektovanje iz oblasti hidrotehnike gdje smo mi dokazano, firma koja je izrasla u jedan brend, koja iza sebe ima ogroman broj uspješno realizovanih projekata, a s obzirom da su Živinice u ekspanziji vjerujem da će biti i puno prostora i za JP Spreča kako bi se mogla dokazati u poslovima koje obavlja.”, istakao je Hasanović.

”Zadovoljstvo mi je kazati da smo uspjeli spasiti da ne dođe do blokade budžeta. To je ono što je najvažnije. Ujednoj prijatnoj atmosferi nakon više niza sastanaka koje sam obavio sa direktorom d.d. “Spreča”, koji je imao razumijevanja i evo konačno smo došli do rješenja. Ovom prilikom želim se zahvaliti direktoru na razumijevanju kao i rukovodstvu d.d. “Spreča” i u narednom periodu da radimo i neke druge poslove koji će biti u interesu i d.d. “Spreča” i Općine Živinice. Ono što želim kazati kad se tiče sporazuma, da smo dobili sporazum da će dvije godine biti oslobođeno rješavanja tog problema jer smo dali ribarima na korištenje jer su ljudi poribili jezero i dali smo dvije godine odribljavanja jezera. U drugoj varijanti napravili smo četiri godine zatrpavanja zemljišta. Direktor je izašao nama u susret, Živinicama, da možemo napraviti tok Spreče gdje bi taj dio bio jedan džep prilikom pravljenja toka Spreče, što bi ostavilo mogućnost da to čak i ostane u nekom doglednom periodu. Nadam se da će ovakvih stvari biti još puno gdje ćemo naći kvalitetna rješenja i nadam se da nećemo griješiti u budućnosti da ne napravimo kardinalne greške, da naša djeca moraju ispaštati zbog nas. Iz tog razloga moramo voditi računa danas šta radimo.”, rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

Načelnik je istakao da je rješavanje ovog problema jako značajno jer bi imali jako teško situaciju u Općini Živinice.Ne samo organ uprave Općine, imali bi tešku situaciju u svim javnim ustanova i preduzećima, tako da bi imali jedan uzročno-posljedičnu vezu, jedan lančani sistem, koji bi imao daleko velike posljedice na samu Općinu Živinice.
Istakao je veliku zahvalnost direktoru JP “Spreča” na razumijevanju.

”Uspjeli smo dobrom voljom, dobrim radom, upornim razumijevanjem direktora, i upornim sastancima doći do krajnjeg rješenja.” istakao je Kamenjaković.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
1 Komentar
  1. AlmirK piše

    Svaka cast na mudrosti i pozrtvovanosti za obican narod.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više