Načelnik riješio problem zemljišta „Dnevne gradske pijace“ Živinice

Nakon trideset godina riješen je problem u vezi zemljišta na kojem se nalazi „Dnevna gradska pijaca“ Živinice. Tim povodom radnike ove pijace posjetio je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

Nakon zajedničke borbe Općinskog načelnika Samira Kamenjakovića i pijačnih radnika  koja je trajala od kada je na snagu stupio Zakon o unutrašnjoj trgovini koji je izazvao  probleme pijačnim radnicima, zemljište na kojem se nalazi Gradska pijaca u Živinicama je uknjiženo u vlasništvo Općine Živinice, što je bio glavni uslov za rješavanje problema za rad na ovoj pijaci.

Naime, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini od 18.10.2017. godine kao i član 24. ovog Zakona propisuje da su trgovci dužni uskladiti svoje poslovanje u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu istog, odnosno imali su rok do kraja 2017. da registruju svoju djelatnost kako nalaže ovaj Zakon.

Imajući u vidu donošenje i početak primjene navedenog Zakona, načelnik Kamenjaković je sa šefovima Općinskih službi za imovinsko pravne poslove, prostorno planiranje i komunalne poslove, inspekcijske poslove, pravobraniocima Općine Živinice, predstavnicima pijačnih radnika i direktorom JKP “Komunalno” odmah razgovarao o što hitnijem rješavanju problema pijačnih radnika u Živinicama, uzimajući u obzir sve zakonske mogućnosti kako bi ovi radnici mogli što prije nastavili sa svojim radom.

Nakon toga na adresu Porezne uprave Federacije BiH, Vlade Federacije BiH i Parlameta Federacije BiH upućen je zahtjev u kojem se tražilo odgađanje primjene navedenog Zakona, kako bi se izbjegle štete na račun radnika. Zahtjev kojeg su zajednički potpisali Načelnici Općina: Živinice, Lukavac, Banovići i Kladanj, u ime nekoliko stotina pijačnih radnika koji rade na području ovih općina i koji imaju isti problem, upućen je iz razloga što u većini lokalnih zajednica navedenih općina nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi na lokacijama na kojima su sagrađene gradske pijace, što onemogućava izdavanje urbanističko-tehničke dokumetacije, odnosno upotrebne dozvole, a samim tim i odobrenja za rad.

Načelnik Samir Kamenjaković je nakon toga krenuo u hitnu proceduru rješavanja imovinsko pravnih odnosa za zemljište na kojem se nalazi „Dnevna gradska pijaca“ u Živinicama, te na zadovoljstvo svih uspio riješiti ovaj problem.

Rješavanje ovog problema obradovalo je najviše radnike „Dnevne gradske pijace“ Živinice koji su izrazili veliko zadovoljstvo i zahvalnost načelniku Samiru Kamenjakoviću koji je imao razumijevanja i snage da riješi ovaj problem.

“Nakon nekoliko decenija koliko traje problem sa gradskom pijacom, mi smo uspjeli riješiti ono najvažnije. Uspjeli smo konačno uknjižiti imovinu Općine Živinice na području gdje se nalazi pijaca. U razgovoru sa ljudima koji rade na pijaci, sa našim građanima, i sa šefovima službi još na početku mandata uvidio sam da je to jedan od gorućih problema Općine Živinice, da nema nikakve papirologije gdje bi bili dokazi da je Općina Živinice vlasnik područja gdje se nalazi pijaca.

Stupili smo u kontakt sa direktorom Arhiva i uspjeli smo naći određenu dokumentaciju koja bi bila dokaz da možemo uknjižiti pijacu. Nakon što smo prikupili sve podatke, razgovarali smo sa predsjednikom suda kada je u pitanju upis u grunt. Ovom prilikom se želim zahvaliti predsjedniku Suda i njegovim saradnicima koji su nam zaista izašli u susret, jer smo mi došli sa novim dokumentom, dokumentacijom koja je bila dokaz da smo mi vlasnici.

Ono što želim s ponosom istaći, sa zadovoljstvom, da nakon trideset godina prvi put imamo riješen status pijace. Mi smo sad vlasnici i u katastru i u gruntu, a to je osnovni korak koji bi išao ka rješavanju problema pijace. Mi sad imamo i poslali smo prema Vijeću odluku gdje trebamo vršiti plan parcelizacije pijace i ulazak u planiranje pijace da ona u potpunosti zadovolji sve kriterijume koji su neophodni ljudima koji žele da se registriraju za rad na pijaci.

Iz tog razloga, još jednom zaista sa zadovoljstvom mogu kazati da smo načinili prvi korak koji je trebao biti napravljen još prije trideset godina.
Mi smo ovdje imali tehnički problem, Komunalno je bilo titular pijace i ono je upravljalo pijacom, po Odluci Općinskog vijeća Komunalno je trebalo izvršiti plan pijace, međutim znamo da je Komunalno otišlo u stečaj, iz tog razloga moram dati drugog titulara.

Općinsko vijeće će se izjasniti o tome, ja mislim da tu neće biti nikakvih problema i Općinsko vijeće je oprijedjeljeno kada je u pitanju rad pijace da što prije i efikasnije završimo ovaj problem koji smo imali decenijama.
Tako da mislim da drugi titular koji bude, da li će to biti Horizontala ili osnovano neko novo preduzeće koje će upravljati pijacama, ono će napraviti plan pijace koji se također treba usvojiti na Vijeću, i to je glavni preduslov da se izda građevinska dozvola.

Nakon izdavanja građevinske dozvole svi ljudi koji rade na pijaci moći će izvršiti registraciju svoje djelatnosti i to je trajno rješenje za ljude koji se bave tim poslom.”, rekao je načelnik Općine Živinice.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više