Načelnik Samir Kamenjaković održao sastanak sa predstavnicima Evropske banke

Općinski načelnik Samir Kamenjaković zajedno sa načelnikom Općine Banovići i šefom Službe za finansije Općine Kladanj održao je sastanak sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH. Na sastnaku je dogovorena konkretizacija dalјe saradnje za realizaciju projekta izgradnje međuopćinske deponije „Eko-Sep” Živinice, Banovići i Kladanj.

Načelnik Samir Kamenjaković je naglasio da ovaj susret predstavlјa nastavak razgovora na započete teme na nedavno održanom sastanku u Sarajevu, sa predstavnicima Evropske banke, kako bi napravili potpunu koncepciju kreditnog angažmana sa Evropskom bankom.

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj istakli su da je ova posjeta Općini Živinice samo nastavak uspješno započete saradnje i osvrnuli se na prethodno održane sastanake sa načelnikom Općine Živinice, a da će u narednim danima održati zvaničan sastanak u centralnoj banci Evropske banke u Londonu gdje će donijeti konačnu Odluku o postupanju i odobravanju kredita za izgradnju međuopćinske deponije “Eko-Sep”.

Naime, načelnik Kamenjaković je nakon preuzimanja funkcije načelnika Općine Živinice za mjesec dana uspio završiti izdavanje građevinske dozvole za izgradnju regionalne deponije ”Eko Sep” koja je glavni preduslov za dobijanje kredita kod Evropske banke.
Slanjem zajedničkog pisma namjere tri općine, Živinice, Banovići i Kladanj, za podršku navedenom projektu, prema Evropskoj banci, rezultiralo je odobravanje kredita kod Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH.

Predstavnici općina Živinice, Banovići i Kladanj i delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj izrazili su zadovolјstvo zbog konkretno dogovorenog plana za dalјe postupanje u pravcu realizacije dobijanja kreditnih sredstava u iznosu od 6 miliona KM, te dva miliona KM grant sredstava koje će obezbjediti Evropska banka od određenih donatora. Navedena kreditna i grant sredstva u ukupnom iznosu od 8 miliona KM bila bi dovoljna da se naprave obje faze deponije “Eko-Sep”, a to je odlaganje otpada, razvrstavanje i reciklaža, što bi dalo mogućnost da firma Eko – Sep komercijalno može vraćati kredit, biti stabilna a da odvoz smeća ne bude skuplji nego što je sad trenutno.

“Jedan već duži period pokušavamo naći rješenje kada je u pitanju Eko – Sep deponija za odvoz smeća. Nakon što je Svjetska banka otkazala kredit Općinama Živinice, Banovići i Kladanj, ja sam stupio u kontakt sa Evropskom bankom i ovo je već treći ili četvrti sastanak sa predstavnicima Evropske banke. Oni su danas došli u Živinice da napravimo jedan zvaničan sastanak sa predstavnicima tri Općine, sa nama je načelnik Općine Banovići, načelnik Općine Kladanj je odsutan ali tu je predstavnik Službe za budžet finansije Općine Kladanj. Napravili smo jedan radni sastanak gdje moramo napraviti potpunu koncepciju kreditnog angažmana sa Evropskom bankom kako bi predstavnici Evropske banke održali zvaničan sastanak u Londonu, u centralnoj banci Evropske banke i da bi donijeli konačnu Odluku o postupanju. Ono što nama daje prednost kod dobivanja kredita je to što smo mi pred Novu godinu uspjeli dobiti i građevinsku dozvolu koja je bila presudna za razgovore sa Evropskom bankom. Ja sam u optimista kada je u pitanju kreditni angažman i mi bi osim kreditnih sredstava trebali dobiti i dva miliona grant sredstava. To je ono što nam daje mogućnost da odmah napravimo obje faze Eko – Sepa, odlaganje ali i razvrstavanje i reciklažu smeća, što bi dalo mogućnost da firma Eko – Sep komercijalno može vraćati kredit, biti stabilna a da odvoz smeća ne bude skuplji nego što je sad.” rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više