Nagrade za nauku bit će uručene na Svečanoj sjednici Savjeta za nauku

Na Svečanoj sjednici Savjeta za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti javnosti bit će predstavljena četiri laureata federalnih nagrada za nauku u 2021. godini, koje se dodjeljuju kao najviše priznanje za izuzetno značajna naučna dostignuća u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Savjeta za nauku, akademik prof.dr. Rešid Hafizović će proglasiti dobitnike federalnih nagrada za nauku u četiri kategorije, i to Nagrade za životno djelo, Godišnje nagrade za nauku, Godišnje nagrada za mlade istraživače i Godišnje nagrade za popularizaciju i promociju nauke.

Uz novčane nagrade dobitnicima će biti uručene i povelje, a što je utvrđeno i Odlukom o dodjeli federalnih nagrada za nauku koju je, na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, donijela Vlada Federacije BiH 29.11.2021. godine.

– Ove godine ćemo prvi put u Federaciji BiH dodijeliti nagrade za nauku, i to za izuzetno značajna dostignuća u naučno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti, za proširenje naučnih spoznaja i za iskazane uspjehe u primjeni rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada, koje su postigli naučnici i istraživači – kandidati za nagradu – istaknuo je pomoćnik federalnog ministra za nauku i tehnologije Jasmin Branković.

Prijedloge za dodjelu nagrada Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke/znanosti mogli su, putem nadležnih kantonalnih ministarstava, podnijeti akademije nauka i umjetnosti, univerziteti i njihove organizacijske jedinice, visoke škole, naučne ustanove, naučno-istraživački i istraživačko-razvojni instituti, tehnološki parkovi i druge pravne osobe registrirane za obavljanje naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti sa sjedištem u Federaciji BiH.

– Evidentno je da naučnici i istraživači sa ovih prostora ostvaruju zapažene uspjehe na domaćem i međunarodnom planu. Stoga nas raduje da sada imamo uređene procedure na osnovu kojih ćemo dodijeliti nagrade za naučne rezultate u FBiH. Dodjela ovih nagrada predstavlja i značajan doprinos popularizaciji istraživačkog rada i promociji zemlje kao naučno i tehnološki osvještene države na međunarodnom planu – kazao je Branković, te napomenuo kako će se ove nagrade dodjeljivati svake godine.

Inicijativu za obilježavanje Dana nauke/znanosti u FBiH pokrenulo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti, a prihvatila Vlada FBiH, te se Dan nauke/znanosti u FBiH od 2019. godine obilježava 12. decembra/prosinca s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada, a posebno među učenicima i studentima.

Svečana sjednica Savjeta za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti bit će održana u utorak (07.12.2021. godine) u 12 sati u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više