Nagrađeno 60 najboljih učenika iz Federacije BiH

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, slijedeći petnaestogodišnju tradiciju, dodijelilo je diplome i novčane nagrade za 60 najboljih učenika iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Nagrađeni su po tri osnovca i po tri srednjoškolca iz svih deset kantona. Njih su za ova priznanja predložila resorna kantonalna ministarstva.

Uz plakete, osnovci su dobili po 550 KM, a učenici srednjih škola po 650 KM.

Nagrade im je uručio federalni premijer Fadil Novalić na ceremoniji održanoj u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu.

Premijer i zvaničnici Ministarstva naglasili su pritom snagu znanja kao istinskog razvojnog ličnog i društvenog resursa, čestitali ovim mladim ljudima, njihovim roditeljima i starateljima, nastavnom osoblju i upravama škola.

Priznanja je dobilo i 57 škola čiji je udio u uspjehu nagrađenih učenika nesumnjiv ne samo kad je riječ o redovnoj nastavi već i o mnogobrojnim takimičenjima učenika u raznim oblastima i na različitim nivoima – bosanskohercegovačkom, balkanskom, međunarodnom.

Premijer Novalić je tokom ceremonije poručio nagrađenima da je znanje nešto što im nikada niko ne može oduzeti. Znati sticati zanje i prenositi ga drugima, jedna je od najvećih sposobnosti, rekao je također.

– Volio bih da vaše znanje bude od koristi našoj cjelokupnoj zajednici – poručio je premijer i napomenuo da su prilikom donošenja odluka o tome koji pojedinci će biti nagrađeni, u obzir uzimane i njihove socijalne kvalitete, kreativnost, humanost, sposobnost kritičkog razmišljanja, dakle, vrline koje krase dobrog čovjeka, kako je naveo.

Premijer je uime Federalne vlade čestitao mladim ljudima, njihovim roditeljima i starateljima te upravnom i nastavnom osoblju škola.

Pomoćnica u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke Nadija Bandić također se obratila dobitnicima i naglasila da se današnjim događajem revitalizira, vraća sjaj nekadašnoj manifestaciji “Znanjem u budućnost”.

– Manifestaciju posvećujemo duhovnim vitezovima našeg društva – vama, najboljim učenicama i učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH i vašim nastavnicima koji su spoznali suštinu izreke da ‘um nije posuda koju treba napuniti nego vatra koju treba zapaliti’ – rekla je između ostalog Bandić i dodala da znanje treba postaviti na pijedestal društva, što je put kojem će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke biti podsticaj jer je obrazovanje jedina razvojna snaga.

Nakon što je navela dosadašnje učinke i podsticaje Ministarstva, Bandić je kazala da je uveden program podrške školskim sekcijama i klubovima za razvoj talenata.

– Odlučili smo da nastavimo i s davanjem podrške vama, najboljim u Federaciji BiH, učenicima, ali i studentima, odličnim učenicima romske populacije, sudentima s invaliditetom, učenicima u stanju socijalne potrebe. Dragi učenici, Federcija BiH, kao i cijela država, upravo je zahvaljujući vašoj pozitivnoj energiji i vašem optimizmu, okrenuta vremenu koje dolazi, ona oblikuje svoju sutrašnjicu željom da znanje ugradi u odluke, razvoj, u svoju budućnost – navela je također Bandić.

Troje od nagrađenih učenika – Muhamed Selimović, Lejla Nuhić i Božica Vasilj, u izjavi novinarima su kratko kazali da im nagrada mnogo znači i da će biti podsticaj u njihovom daljnjem radu te izrazili zadovoljstvo što je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke prepoznalo njihov trud.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više