Tehnograd

Naša stranka: Spojiti Tuzlu, Lukavac i Doboj željeznicom

Iako se radi o najmnogoljudnijem kantonu, Tuzlanski kanton nema ni metar elektrificirane pruge. Krajnje je vrijeme da se to promijeni, smatraju u Našoj stranci. Tim povodom su Amra Nadarević-Vodenčarević, zastupnica Naše stranke u Skupštini TK, i Miomirka Melank, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, uputile inicijativu za uspostavljanje saradnje resornih ministarstava TK, Federacije i RS-a u cilju otvaranja željezničke linije Doboj-Lukavac-Tuzla.

„Lukavac i Tuzla su gradovi višestruko upućeni jedan na drugi. Brojni su đaci, studenti i radnici kojima bi željeznica mnogo značila, stoga bi red vožnje bio prilagođen njima. Doboj je glavno željezničko čvorište, ali je jako važno i međuentitetsko spajanje željeznicom. Tako jačamo cijelu državu“, kaže Amra Nadarević-Vodenčarević.

Miomirka Melank ističe brojne prednosti željezničkog putničkog saobraćaja: „Manje izduvnih gasova, zaštita okoliša, sigurnost u saobraćaju, manje gužve na cestama i gradskim središtima, udobnost putovanja, pa i lakše održavanje distance i drugih higijensko-epidemioloških mjera u doba pandemije, samo su neke od prednosti ovog vida saobraćaja.“

U Skupštini Tuzlanskog kantona inicijativa je već usvojena. Iz Naše stranke ističu da je ovo državni interes i da zato na njenoj realizaciji koordinirano rade zastupnice Naše stranke na svim nivoima.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više