Nastava u osnovnim i srednjim školama u TK počinje u ponedjeljak

Učenici osnovnih i srednjih škola 31. januara zvanično će se vratiti u školske klupe, te početi drugo polugodište po predviđenom planu i programu za školsku 2021./2022. godinu. Iako svjedočimo povećanju broja zaraženih osoba iz dana u dan, epidemiološka situacija u sektoru obrazovanja za sada je povoljna, stoga će se način izvođenja nastave odvijati kao i prethodno polugodište, kako bi učenici što manje osjetili posljedice pandemije.

Sa radošću možemo da kažemo da će nastava u drugom polugodištu školske 2021/2022 godine početi redovno, to je usaglašeno nakon preporuka Kriznog štaba Vlade TK i u konsultacijama sa Ministarstvom obrazovanja, da nastava od ponedjeljka krene redovno”, kazao je Asim Bojić, šef Odsjeka za predškolsko i osnovno obrazovanje Tuzlanskog kantona.

U narednom periodu nastavit će se pratiti epidemiološka situacija, te će se, ukoliko dođe do pogoršanja korigovati i sam način izvođenja nastave, tačnije preći će se na online model, a sve osnovne i srednje škole spremne su za to, tvrde iz resornog ministarstva.

U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije u pojedinom odjeljenju u pojedinoj školi imaju pravo rukovodstvo ustanova skupa sa nadležnim higijensko epidemiološkom službom donijeti odluku o prelasku na alternativni model odvijanja nastave”, istakao je Božo Jurić, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona.

Posljedice pandemije korona virusa osjete se u svim oblastima, a kako bi oni najmlađi što manje osjetili posljedice i kako bi što više usvajali nova znanja stav nadležnih je da je redovna nastava najbolji izbor. Kako bi se ovaj sistem održao neophodno je striktno pridržavanje higijesnko – epidemioloških mjera svih uključenih u obrazovni sistem, za čiji nadzor je zaduženo Ministarstvo obrazovanja TK. Nadležni vjeruju da će škole i dalje ostati sigurno mjesto za djecu, kao što je to bio slučaj u prvom polugodištu.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više