Nastavak jačanja saradnje pravosudnih institucija s ciljem efikasnijeg procesuiranja predmeta korupcije i organiziranog kriminala

Sastankom predstavnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Delegacije Europske unije u BiH kao i kantonalnih/okružnih sudova i tužilaštava u BiH, nastavljene su aktivnosti na jačanju međuinstitucionalne saradnje u cilju prevencije i efikasnijeg procesuiranja predmeta korupcije i organiziranog kriminala.

Sastanku koji je 25. januara 2022. godine održan u Sarajevu, prisustvovali su predstavnici sudova i tužilaštava iz Sarajeva, Zenice, Banja Luke, Tuzle i Bihaća, a govorilo se o načinima reorganizacije rada pravosudnih institucija, kvaliteti optužnica, načinima organizacije glavnog pretresa, kao i drugim značajnim elementima za procesuiranje predmeta krivičnog djela korupcije i organiziranog kriminala.

Kako je istakao predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija, obaveza svih pravosudnih institucija je iznaći modalitete zajedničkog međudjelovanja koji neće ugroziti prava i legitimne pravne interese bilo kog lica, a koji će omogućiti efikasnije postupanje, efektivniji rad i adekvatan odgovor pravosuđa na organizovani kriminal i korupciju.

Enrico Visentin iz Delegacije EU u BiH poručio je da će EU nastaviti pružati podršku pravosudnim institucijama u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, posebno u pogledu uvođenja dodatnih ekonomskih stručnjaka u tužilaštvima, te da se očekuje da će sudovi u potpunosti iskoristiti rad ovih stručnjaka i na taj način doprinijeti unapređenju procesuiranje predmeta visoke korupcije, organiziranog kriminala i pranja novca.

Ovo je četvrti po redu sastanak predstavnika pravosudnih institucija koji VSTV BiH organizuje s ciljem uspostavljanja mehanizama i načina rada koji vode ka efikasnijem procesuiranju predmeta organiziranog kriminala i korupcije u zemlji, s naglaskom na nalaze Izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH i OSCE-ovog izvještaja.

Sastanci su ranije održani sa predstavnicima Suda BiH i Tužilaštva BiH, kao i advokatske zajednice, a u narednom periodu bit će organizovani i sa predstavnicima svih preostalih pravosudnih institucija u BiH.

Svi sastanci organizovani su u okviru projekta „Izgradnja efikasnog pravosuđa u službi građana“, koji finansira EU.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više