Naučnici: Antitijela od delte ne štite od omikrona

– Antitijela koja se razvijaju nakon preležane infekcije delta sojem virusa korona možda ne daju zaštitu na omikron soj, i obrnuto, rekao je generalni direktor ruskog DNKOM centra za molekularne genetičke studije Andrej Isajev za TAS S.

“Veliki broj mutacija znači da se virion ovog soja strukturalno razlikuje od viriona drugih sojeva – imaju različiti spajk protein. Zato antitijela kod osoba koje su preležale ranije sojeve, ne mogu da ”podupru” i omikron soj. To znači da ne postoji ukršten imunitet između omikrona i ostalih sojeva. Stoga, antitijela koja su se razvila poslije preležanog omikrona neće čovjeka zaštititi od delte, a to važi u oba smjera. Dakle, kovid se dijeli na dvije ”populacije”: kovid-D i kovid-O, kako je jedan poznati biolog tačno napisao”, rekao je Isajev.

Viron predstavlja stabilnu infektivnu viralnu česticu koja je oslobođena iz ćelije i sposobna je da inficira druge ćelije istog tipa.

On je, takođe, dodao da zbog velikog broja mutacija kod omikrona, teško je predvidjeti kako će se ponašati ubuduće.

“Ovaj fenomen je potpuno nov”, dodao je ruski ekspert.

RTV Slon /Fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više