Naučno-tehnološki park novi način razvoja Živinica

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković sa saradnicima priprema izgradnju još dvije poslovne zone u ovom gradu, od kojih jedna neće biti klasična poslovna zona nego Naučno-tehnološki park, odnosno zona novih pametnih tehnologija i pametne industrije.

Naučno-tehnološki park je jedan novi instrument razvoja Grada Živinice, koji će početi privlačit investitore i investicije koji su usmjereni na proizvodnju prozvoda koji su namijenjeni za pametnu industriju i pametne tehnologije, piše Biznisinfo.

Naučno-tehnološki park je institucionalni projekt koji traži uključenje više aktera, od lokalne zajednice, Univerziteta, poslodavaca, kao i mnogih stručnih grupa i pojedinaca sa područja Grada.

Nakon što je poslovna zona Ciljuge II imala veliki uspjeh i donijela 60 miliona KM ulaganja, gradonačelnik Kamenjaković je odlučio da se naprave još dvije poslovne zone. Ovaj prijedlog upućen je Gradskom vijeću, gdje je i podržan, te sada slijede dalje aktivnosti.

Ono što je prednost izgradnje ovih u odnosu na prethodnu poslovnu zonu jeste blizina grada, postojanje vodovodne, putne i sve ostale infrastrukture, pa bi i troškovi izgradnje bili smanjeni u odnosu na poslovnu zonu koja je urađena.

Konačna cijena igradnje ovih zona znat će se tek kada se napravi projekt izgradnje. Slijedi izgradnja infrastrukture Prema riječima gradonačenika već su ostvareni kontakti i sa univerzitetskim profesorima iz različitih oblasti, a sama realizacija projekta će biti u kombinaciji između univerziteta, institucija i privrede, na osnovu čega će i biti urađen zvaničan projekt.

Izrada projekta bi trebala trajati oko sedam mjeseci, nakon čega bi se trebalo krenuti u izgradnju infrastrukture. Njegove pretpostavke su da bi za 12 mjeseci prvi korisnici mogli ući u ovaj Naučno-tehnološki park. – Tražili smo da dobijemo mogućnost izgradnje dvije poslovne zone, industrijska i Naučno-tehnološki park.

Smatramo da taj park može biti spoj nauke, privrede i institucija, s obzirom na to da imamo Univerzitet u blizini Živinica, imamo aerodrom Tuzla koji se nalazi u Živinicama i brojne druge pogodnosti zbog kojih smatramo da smo sazreli za jedan takav poduhvat – kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Dodao je da su prije tri godine pokrenuli startup projekt u sklopu kojeg su napravili i mini inkubator, te smatra da je sljedeći stepen otvaranje Naučno-tehnološkog parka. – Sada idemo u prezentaciju i u pravljenje projekta, kroz koji ćemo sublimirati potrebe u privredi i potrebe koje su važne za poboljšanje stanja u privredi.

Smatramo to direktnom pomoći privredi, te barijerom koja treba zaustaviti odliv pameti iz BiH. Ovaj prijedlog upućen je Gradskom vijeću, gdje je i podržan, a sada slijede dalje aktivnosti na raelizaciji ovog projekta – zaključio je Kamenjaković.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više