Nekoliko dana širi se neugodan miris-niko ne reaguje!

Područje općine Živinice je jedna od aero najkontamiranijih životnih sredina u državi Bosni i Herrcegovini.

Proteklih šest zimskih mjeseci bukvalno smo se svi gušili u smogu koji je bio proizvod nekoliko zagađivača a najviše iz hiljada individualnih kotlovnica u kojima se koristio ugalj pun sumpordioksida i ostalih štetnih materija.

Kada se zrak počeo”pročišćavati”postepenim smanjivanjem i prestankom loženja zbog dolaska ljepših,proljetnih dana, došlo je do zagađenja druge vrste čije ćemo posljedice osjećati još mjesecima pa i godinama.

Ali da nevolja nikada ne ide sama,pokazuje se i dokazuje i u ova dva dana kada se Živinicama širi neugodan karakterističan miris koji ima porijeklo sa nekih od živiničkih farmi koje đubrivo odlažu i razbacuju na nezakonit i nesanitaran način.

Ovakvi incidenti ne pojavljuju se prvi put,poznati su protesti građana u protekle dvije godine,naročito sa područja Strašnja,Spreče,Donjih Dubrava.

Međutim po ovom i nabrojanim problemima reaguje se tek kada problem potpuno eskalira i onda se donose odluke koje rješavaju simptome a uzroci i izvori problema su i dalje nedarnuti pa ubrzo opet dođe do ponavljanja neugodnih i po zdravlje stanovništva štetnih situacija.

Uzalud su prošlogodišnji vapaji građana na nesnosan smrad organskog otpada koje na svom imanju deponuje privrednik Smail Đug. Nakon brojnih poziva i pritužbi građana nadležnim inspekcijskim službama proteklih dana ista situacija-hiljade građana se guše u smradu.

Privrednik ne poštuje inspekcijske preporuke, samim tim, ne poštuje institucije države, a ovakvim postupkom izaziva ekološku katastrofu.

Da li je vrijeme da ova država i sistem počne drastično kažnjavati nedogvorne pojedince i privrednike koji zarad kapitalizma ugnjetavaju građane ove države.

DSC_0852

Zivinicecarsija/rtvzivinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više