Nekoliko dana širi se neugodan miris-niko ne reaguje!

Područje općine Živinice je jedna od aero najkontamiranijih životnih sredina u državi Bosni i Herrcegovini.

Proteklih šest zimskih mjeseci bukvalno smo se svi gušili u smogu koji je bio proizvod nekoliko zagađivača a najviše iz hiljada individualnih kotlovnica u kojima se koristio ugalj pun sumpordioksida i ostalih štetnih materija.

Kada se zrak počeo”pročišćavati”postepenim smanjivanjem i prestankom loženja zbog dolaska ljepših,proljetnih dana, došlo je do zagađenja druge vrste čije ćemo posljedice osjećati još mjesecima pa i godinama.

Ali da nevolja nikada ne ide sama,pokazuje se i dokazuje i u ova dva dana kada se Živinicama širi neugodan karakterističan miris koji ima porijeklo sa nekih od živiničkih farmi koje đubrivo odlažu i razbacuju na nezakonit i nesanitaran način.

Ovakvi incidenti ne pojavljuju se prvi put,poznati su protesti građana u protekle dvije godine,naročito sa područja Strašnja,Spreče,Donjih Dubrava.

Međutim po ovom i nabrojanim problemima reaguje se tek kada problem potpuno eskalira i onda se donose odluke koje rješavaju simptome a uzroci i izvori problema su i dalje nedarnuti pa ubrzo opet dođe do ponavljanja neugodnih i po zdravlje stanovništva štetnih situacija.

Uzalud su prošlogodišnji vapaji građana na nesnosan smrad organskog otpada koje na svom imanju deponuje privrednik Smail Đug. Nakon brojnih poziva i pritužbi građana nadležnim inspekcijskim službama proteklih dana ista situacija-hiljade građana se guše u smradu.

Privrednik ne poštuje inspekcijske preporuke, samim tim, ne poštuje institucije države, a ovakvim postupkom izaziva ekološku katastrofu.

Da li je vrijeme da ova država i sistem počne drastično kažnjavati nedogvorne pojedince i privrednike koji zarad kapitalizma ugnjetavaju građane ove države.

DSC_0852

Zivinicecarsija/rtvzivinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više