Nema pretpostavki za efikasno upravljanje taksama i naknadama institucija BiH

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine proveo je reviziju učinka ‘Osnovne pretpostavke za efikasno upravljanje taksama i naknadama institucija BiH’.

Revizija učinka na zadatu temu rezultat je saradnje Ureda za reviziju sa organizacijama civilnog društva, u procesu godišnjeg planiranja revizije učinka.

Revizija učinka je, kako navode iz Ureda,  provedena sa ciljem da se utvrdi da li su osigurane osnovne pretpostavke za efikasno upravljanje taksama i naknadama koje naplaćuju institucije BiH.

Nalazi i zaključci revizije ukazuju da nisu osigurane osnovne pretpostavke za efikasno upravljanje taksama i naknadama, koje naplaćuju institucije BiH. Te pretpostavke podrazumijevaju racionalizaciju i optimizaciju sistema taksi i naknada, postojanje metodologije prilikom njihovog određivanja, zadovoljenje principa transparentnosti, bolje planiranje i efikasnu naplatu te vrste prihoda.

– Zbog neispunjavanja reformskog opredjeljenja od Vijeća ministara BiH u oblasti parafiskalnih nameta, odnosno taksi i naknada, nije izvršena optimizacija kao jedan od ključnih koraka koji bi vodio ka rasterećenju privrede. Vijeće ministara BiH je propustilo da uradi potrebnu optimizaciju broja i visine taksi koje se naplaćuju. Na takav način nije se doprinijelo unapređenju javne usluge i optimiziralo finansijsko opterećenje građana i privrednih subjekata. Nepostojanje metodologije, transparentnosti i nepouzdano planiranje može ugroziti smisao taksi i naknada, a nedostaci u procesu naplate i kontrole naplate taksi i naknada mogu rezultirati i rezultiraju gubitkom prihoda po toj osnovi – navodi se u saopćenju Ureda za reviziju institucija BiH.

Kako se dodaje, preporuke su upućene Vijeću ministara BiH, Ministarstvu finansija i trezora BiH i institucijama iz odabranog uzorka revizije.

– Realizacijom datih preporuka stvorit će se, između ostalog, i bolje pretpostavke za efikasno upravljanje tom vrstom prihoda te optimizirati opterećenje za građane i privredne subjekte – navodi se

RTV Slon/ Fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više