Neobilježena cesta

Prošle su skoro dvije godine kako je izgrađena cesta sa tri trake na relaciji od Donjih Dubrava do aerdroma u Gornjim Dubravama a da ova putna trasa nije obilježena. Vožnja ovim dijelom puta je veoma opasna noću jer nema nikakvih oznakova za desne i lijeve strane puta a i sama saobrćajnica, iako je predviđena za tri trake, nema bijelih oznaka koje dijele put na saobraćajne trake . Takođe, ovim dijelom puta do aerodroma su mnogobrojne i veoma oštre krivine pa i to bez oznaka usložnjava vožnju noću. Kada vozite noću ovim dijelom puta, imate dojam da vozite po nekoj širokoj poljani a ne na saobraćajnici.

Cijelom dužinom sa tri trake, ova cesta prolazi kroz gusto naseljena mjesta i sa jedne i sa druge strane,  gdje je ograničenje brzine do 50 km na sat, pa se postavlja pitanje, da li je imalo svrhe ovaj dio puta graditi sa tri trake, odnosno, dodavati na ovaj put i traku za ubrzanje saobraćaja. Cesta sa dvije trake na ovom dijelu puta do aerodroma, zadovoljava je u potpunosti za obim saobraćaja koji se obavljao i koji se obavlja ovom dionicom.

Zbog gradnje ovog puta  na ovakav način, nezadovljnji su i mještani naselja kroz koja prolazi ova saobraćajnica. Mlađi učesnici u saobraćaju koji se kreću sa svojim vozilama ovom saobraćajnicom,  kada vide širok put, nagaze na gas i voze brzinom kao na autoputu. Pitanja je dana kada će se  dogoditi nesreća sa težim poslijedicama, obzirom da ova dionica puta nije obilježena i da njena širina omogućuje brzu vožnju kao i to da prolazi kroz gusto naseljena mjesta.

Odluku za gradnju ovog puta donijela je vlada TK a izvođač radova je bilo prduzeće Jata iz Srebrenika. Za izgradnju ove saobraćajnice utrošeno je oko 4 miliona KM. Na pitanje direkciji za reginalne ceste TK, zašto ovaj dio puta do aerodroma Gornje Dubrave nije obilježen, dobijen je odgovor, da ova investicija još nije završena. Međutim izgradnja ove ceste je završena skoro prije dvije godine i od tog perioda na ovom dijelu puta t.j. od Donjih Dubrava do aerodroma Gornje Dubrave, ne izvode se više nikakvi radovi.

(Selimović Edhem Edo)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više