Nova magistrala: Put Međaš-Živinice-Banovići-Vozuća-Zavidovići-Žepče postao M-17.1

Vlada FBiH je u četvrtak, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, donijela odluke o kategorizaciji pojedinih cesta u Federaciji BiH.

Tako su na području Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona u magistralnu cestu oznake M-17.1 kategorizirane regionalne ceste R-456 (Žepče-Zavidovići u dužini od 12,7 km), R-467 (Zavidovići-Vozuća-Ribnica u dužini od 29,4 km), R-469 (Ribnica-Banovići-Živinice-Dubrave-Međaš u dužini od 40,84 km) i R-469a (spoj s Međunarodnim aerodromom Tuzla u dužini od 0,8 km) ukupne dužine 83,74 km.

Drugom odlukom je regionalna cesta R-426 (Dračevo-Hutovo-Ravno), dužine 42,51 km, prekategorizirana u magistralnu cestu M-17.6.

Nakon što JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo preuzmu na upravljanje ove dvije nove magistralne ceste, one će, s ciljem kontinuiranog redovnog održavanja, biti dodane LOT-ovima u koji su kategorizirane magistralne ceste na ovim područjima.

Ova odluka je donesena na osnovu inicijative načelnika/gradonačelnika općina/gradova kroz koje prolazi cesta. Naime, načelnici/gradonačelnici tiho općina/gradova u martu ove godine održali su sastanak s ciljem rješavanja dugogodišnjeg problema loše putne povezanosti dva privredno najrazvijenija kantona Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona. Pored toga ova cestovna komunikacija predstavlja izlaz Tuzlanskog i dijela Zeničko-dobojskog kantona na koridor Vc koji predstavlja najvažniju cestovnu komunikaciju Bosne i Hercegovine a istovremeno ova magistralna cesta je bila i razvojna cesta koja će sigurno dati dodatni zamah privrednom razvoju općina i gradova koje povezuje, kao i Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu u cjelini.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više