Nova mjera: U Federaciji BiH samoizolacija skraćena na 10 dana

Na obraćanju Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva danas, Goran Čerkez je upozorio na situaciju sa pandemijom korona virusa i podsjetio da kantoni i dalje imaju mogućnost da donose zasebne mjere i eventualna ograničenja.

Član štaba Sanjin Musa je podsjetio na trenutne brojke koje su u porastu u proteklom periodu.

“Ukupan broj umrlih je 852, bilježimo porast u posljednje dvije sedmice. 33.917 ukupnih slučajeva zaraze smo imali do sada od prvog dana”, kazao je i dodao:

“Jučer smo imali široku diskusiju o situaciji i želimo da kažemo da naš apel uvijek ide do individualnog rizika. Vi neodgovornim vlastitim ponašanjem možete ugroziti ljude oko vas. Vrlo često se govori o starijoj populaciji kao rizičnoj grupi, ali nisu izostavljene ni mlađe kategorije”.

“Još jednom apelujemo na važnost individualnog smanjenja rizika”, dodao je Musa.

Goran Čerkez je kazao da situacije nije ozbiljna, nego preozbiljna.

“Ja bih kazao da je situacija preozbiljna i da je ovo možda zadnji trenutak da pokušamo nešto zajedno učiniti da ublažimo rast koji imamo. Jako je važna podrška lokalnog stanovništva, uloga roditelja da savjetuju djeci da se pridržavaju mjera. Posebno bih preporučio da svi oni koji ne moraju bez potrebe izlaziti van, da to ne čine”.

“Ne govorimo o situaciji kao u lockdownu, nego o ljudskoj molbi da svi oni koji ne moraju izlaziti van da to ne čine”, dodao je.

“Situacija je loša, sami smo je proizveli. Mjere nijedne nisu izuzete. Nismo doveli situaciju do lockdowna ili ograničavanja kretanja, tu smo mogućnost dali kantonima da to urade. Pozivamo kolege da prilikom analiza uzmu sve u obzir, posebno bolničke kapacitete jer ne želimo da nam ljudi ostaju kući i umiru kući”, kazao je Čerkez.

Čerkez je dodao da zdravstvena zaštita nije ukinuta.

“Mi nismo ukinuli zdravstvenu zaštitu i orijenisali se na Covid. Mi smo pozvali da se obustave hladni programi. Hladni program je kad se nešto može čekat, to nije karcinom niti hitni slučaj. Hitni slučajevi moraju dobiti zdravstvenu zaštitu, ali smo pozvali da se ne rade hladni programi. Osoblje koje je umorno ne može raditi na 100 posto kapaciteta. BiH ima jako mali broj epidemiologa, infektologa”.

Nova mjera o izolaciji

Musa je ponasio novu mjeru koja je donesena na jučerašnjoj sjednici.

Naime, vrijeme izolacije perioda boravka za lakše slučaje zaraze koronavirusom se skraćuje na 10 dana.

“Najmanje tri dana bez simptoma, dakle sedam plus tri. Kada je riječ o asimptomatskim slučajevima, deset dana od trenutka uzimanja uzorka”, pojasnio je Musa.

Federalni Krizni štab donio je odluku da poslodavci organizuju rad od kuće gdje god je to moguće.

“Svi oni koji ne mogu u kancelarijama napraviti razmak od 2,5 metra, ne mogu nositi maske, rade gdje nema prozora, provedu ovu mjeru kako je naređeno kako bismo prekinuli lanac širenja” – istaknuto je.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više