Nove naredbe Štaba civilne zaštite Grada Živinice

Jedna od izuzetno važnih naredbi u ovom trenutku izdata je JZU Dom zdravlja Živinice.

Na jučer održanoj sjednici Štaba civilne zaštite Grada Živinice donešene su nove naredbe vezane za stanje nesreće urokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH i opasnosti od širenja zarazne bolesti na području Tuzlanskog kantona.

Naime, jedna od izuzetno važnih naredbi u ovom trenutku izdata je JZU Dom zdravlja Živinice da izvrši pripremu prostora i da stavi u funkciju CT aparat.

S obzirom na to da smo uz pomoć Vlade Federacije izvršili nabavku CT skenera, Štab je izdao zvaničnu naredbu ispred Gradskog štaba Civilne zaštite, da Dom zdravlja hitno izvrši uređenje prostorija i stavi u funkciju CT aparat. On nam je jako bitan jer pokazuje specifičnu tačnost i pouzdanost. Ukoliko dođe do scenarija B biće ogromni zastoji ua ulazak u bolnice u onom smislu u kojem bi željeli. Ako odmah instaliramo CT mi ćemo sa stopostotnom tačnosti skeniranja kod oboljelih uspjeti rješavati situaciju u Gradu Živinice. Nama je cilj da našim građanima pomognemo na prvoj liniji fronta, a to je Dom zdravlja Živinice. On će biti centar, okupljanja a mi smo uzeli spisak svih medicinara, ljekara i zdravstvenih radnika sa biroa da ih pripremimo ukoliko dođe do plana B.

Nadam se da ćemo uz ove mjere izolacije i prevencioje zaobići ovaj put B i da ćemo razmontirati ovo što napravimo, a CT će nam svakako trebati i poslije, a smatram da je on najveća pomoć našim građanima.

Što se tiče naših građana kojima je izdato rješenje za izolaciju nekih 85 % građana to dosljedno i poštuju. Imamo situaciju gdje moramo izvršiti kompletnu dezinfekciju javnih površina i s tim smo krenuli prije nekih sedam dana i nastavljamo i dalje. Odredli smo Gradske zone i institucije koje treba da dezinfikujemo.

Plan B je ukoliko dođe do paljenja žarišta, dužni smo prema naredbi Kantonalnog štaba pripremiti prostor i opremu. Mi smo odredili nekoliko lokacija koje bi trebale biti veoma važne ukoliko dođe do ubrzanog kretanja zaraznih bolesti. Odredili smo lokaciju koja je najbliža Domu zdravlja, a to je sala srednjoškolskog centra koja bi bila prvi trijažni dio gdje bismo mogli smjestit ljude ukoliko dođe do potpunog izolatorijuma. Imamo dvoranu i još mnogo dostupnih objekata uključujući i hangare ukoliko budu bli potrebni za smještaj robe i ostalog. Pripremamo i mobilišemo prostore i krevete i negdje oko 150 kreveta u roku od 24 sata ćemo biti u mogućnosti postaviti, tako da imamo dezinfikovan i zapečatćen prostor ukoliko budemo došli u fazu ubrzanog kretanja zaraznih bolesti.

Također smo donijeli i naredbu da se namirnice poput hljeba i peciva moraju hermetički zatvarati i svi oni koji ulaze u radnju trebaju izvršiti dezinfekciju ruku kako bi i tu spriječili lanac kretanja virusa.

Naručili smo 5000 maski koje će doći u Živinice za par dana, a mobilisali smo i jedno naše Udruženje građana koje može proizvoditi maske, da u Gradu Živinicama proizvodimo maske koje će biti po normalnim vrijednostima, te da na takav način ne čekamo drugu donaciju iz drugih zemalja.

Razgovarali smo sa upraviteljima zgrada da kontinuirano vrše dezinfekciju kako bi prekinuli lanac kretanja zaraznih bolesti. Dali smo naloge inspekcijama da provjere da li su upravitelji zgrada dezinfikovali prostor i da li su ostavili dezinfekciona sredstva kako bi ljudi prilikom ulaska i izlaska iz zgrada mogli dezinfikovati ruke i to ćemo konstantno provjeravati. Bićemo rigorozni prema upraviteljima ukoliko to ne bude rađeno jer su građani prije svega to plaćali i upravitelji su dužni da im to obezbijede.
Ukoliko budemo kontinuirano dezinfikovali prostor kako bi prekinuli lanac kretanja zaraznih bolesti mi ćemo zaista izaći iz ovog problema u kojem smo se našli.

Želimo obavijestiti naše apotekare da naprave kontakt sa Kantonalnim štabom Civilne zaštite kako bi naručili dovoljne količine robe da bi po cijenama od prije 1. marta mogli prodavati maske, rukavice, kape i sve ono što je potrebno našim sugrađanima. Dajemo im mogućnost da to nabave da ne bi prodavali skuplje.

Pozivam naše građane da ukoliko postoji mogućnost određenih dojava, pojava i bilo kakvih drugih karakteristika podizanja cijena da prijave na naše brojeve.
Dakle, sve informacije i saznanja kojima raspolažete, a da su vezana za pojavu koronavirusa, zatim ako poznajete osobe koje dolaze iz inostranstva, ili su već došli iz inostranstva, a da se ne pridržavaju naređenih mjera samoizolacije, uključujući i saznanja o podizanju tržišnih cijena u Gradu Živinice koje trebaju biti zadržane na nivou od 05.03.2020. godine, možete prijaviti na broj telefona 062/937-388 koji je u funkciji 24 sata.

Napominjem da su poduzete sves potrebne mjere u borbi protiv koronavirusa, te podignuti svi resursi kako bi se zaštitili građani u Gradu Živinice. Dakle, još jednom ističem da ćemo biti 24 sata na terenu, stalnom zasijedanju i na raspolaganju našim građanima. Želim kazati da za kršenje naredbi koje su date postoje i prekršajne i krivične mjere prema svim licima koje ne poštuju date naredbe. Operativna služba Štaba civilne zaštite, uz Krizni štab, Štab civilne zaštite i Službe inspekcija i civilne zaštite, radi 24 sata i svim našim građanima je 24 sata dostupan broj telefona za sve potrebne informacije u ovoj vanrednoj situaciji uzrokovanoj pojavom koronavirusa na našem području.

Pokrenuli smo i jednu veliku edukativnu i informativnu propagandu kroz razne letke i video materijale koje bi željeli svi da pročitaju i da edukuju i sebe i svoju porodicu.

Apelujem i molim naše sugrađane da ostanu kući kako ne bi imali masovno obolijevanje koje bi ostavilo velike posljedice po naše građane. Molim vas da poštujete sve naredbe koje su izdate, slijedite izdate upute i budete odgovorni prema sebi i drugima.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više