Nove stipendije kompanije Lafat komerc d.o.o. za učenike u Kalesiji

Već četiri godine, kompanija Lafat komerc d.o.o. Kalesija stipendira učenike Mješovite srednje škole u Kalesiji, koji po završetku školovanja imaju priliku raditi ovdje. Ove godine je stipendiju dobilo novih osam učenika, a njih 13 su i u prethodnoj školskoj godini imali stipendije ove uspješne kompanije. Stipendija će olakšati njima samima, ali i roditeljima.

”To nam dođe kao džeparac koji možemo iskoristiti za mnoge stvari, a što se tiče same prakse, ovdje smo da bi nešto naučili i da bi poslije toga radili svoj zanat u ovoj firmi”, kaže stipendista Amar Nuhanović.

Mina Ravančić, roditelj stipendiste ističe da će im stipendija pomoći mnogo za prevoz i hranu i sve ono što njenom sinu bude trebalo, da mu olakša školovanje.

Ugovori o stipendiji će im donijeti finansijska sredstva i tako omogućiti lakše obrazovanje, ali i mogućnost praktičnog sticanja znanja, te zaposlenja po završetku školovanja.

”Nakon završetka školovanja, svi ti učenici koji su bili na praksi, imaju zaposlenje kod nas jedan period po dogovoru, kasnije su slobodni. Sam taj rad u Lafat komercu pruža im obuku na vrhunskim mašinama, vrhunskim majstorima, brendovima, tako da je obostrana korist”, kaže Edis Barčić, direktor kompanije OXint – generalnog zastupnika za Lafat proizvode u BiH.

Ranije su stipendije dobijali učenici koji se školuju za zavarivače, a ovaj put u Lafatu su osigurali i stipendije za učenike koji se obrazuju za montera centralnog grijanja. Pored stipendija, Mješovitoj srednjoj školi Kalesija pomogli su u opremanju radionice koju profesori i učenici svakodnevno koriste za praktičnu nastavu.

”Skoro smo pristupili opremanju radionice za zavarivače, tu opremamo nekoliko radnih mjesta, onakva radna mjesta kakva su u Lafatu. Obično djeca razmišljaju o tome kako negdje otići. Mi u mašinskoj struci imamo priliku, a i tržište rada nam je pomoglo da ne moramo našim učenicima pričati o odlasku, već da im pričamo o opstanku, imaju svu podršku škole i ove kompanije”, ističe Abdurahman Bajrić, profesor Mješovite srednje škole Kalesija.

U kompaniji Lafat komerc d.o.o. kroz stipendije žele dati priliku mladim ljudima, podršku njihovim roditeljima i pokazati da budućnosti ima i na ovdašnjim prostorima. Nadaju se da će i narednih godina povećavati broj stipendista koji će imati priliku zaposliti se u Lafatu.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više