Novi prihvatni centar za migrante mogao bi da bude formiran na teritoriji Živinica?

Novi privremeni prihvatni centar za ilegalne migrante mogao bi da bude formiran na teritoriji opštine Živinice, što bi dovelo do rasterećenja na lokaciji Lipa u Unsko-sanskom kantonu ili čak do stavljanja katanca na taj kamp u srpskom selu koje se nalazi između Bihaća i Bosanskog Petrovca, piše “Glas Srpske”.

List navodi da je, nakon što je nedavno, samo na osnovu odluka lokalne i kantonalne vlasti, bez konsultacija sa nivoom BiH koji je nadležan za to, zatvoren prihvatni centar “Bira” u Bihaću, veliki broj ilegalnih migranata izmješten u kamp u Lipi.

Taj potez je, kako se navodi, izazvao strah kod mještana sela Lipa, a zadovoljni nisu ni migranti, jer ih je tu više nego što kapaciteti dozvoljavaju.

U Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara navode da bi u BiH, na inicijativu Delegacije EU u BiH, a od austrijske Vlade, trebalo da stigne 135 kontejnera za smještaj oko 2.500 ilegalnih migranata.

“Novo naselje za smještaj bi trebalo da bude organizovano na prostoru neperspektivne vojne imovine u mjestu Ciljuge, opština Živinice, a nakon odluke federalne Vlade o ustupanju prostora Ministarstvu bezbjednosti za te potrebe”, rekao je sagovornik “Glasa Srpske” iz Savjeta ministara.

On je ocijenio da je trenutno teško kvalifikovati kakav će to biti kamp ili centar, da li privremenog karaktera, ali smatra da će vjerovatno biti privremeni prihvatni centar, što bi moglo dovesti i do zatvaranja Lipe.

Najjači pritisak od početka migrantske krize trpi Unsko-sanski kanton zbog blizine sa EU, a plan proširenja prihvata migranta u kantonima nedavno je potvrdio i sam ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić, koji je naveo da su za to obezbijeđena sredstva i da čeka sastanak sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem i predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom.

“Glas Srpske” podsjeća da međunarodne organizacije godinama šalju novac BiH kako bi ublažila posljedice migrantske krize, te da je samo od januara do kraja jula ove godine doznačeno više od 30 miliona KM.

Njihovi predstavnici su burno reagovali nakon odluke u Unsko-sanskom kantonu da zatvore “Biru”, kao i zbog prijetnji da ta sudbina čeka i “Miral” u Velikoj Kladuši, te naglasili da to BiH vodi u humanitarnu katastrofu jer je kamp “Lipa” popunjen i nije opremljen za zimske uslove, a popunjeni su i kapaciteti u Sarajevu.

(Glas Srpske/Tuzlanski.ba)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više