Novi video spot živiničkog hora ilahija i kasida “Bir Bošnjak”

TEKST/ Muris Šljivić
MUZIKA/ Eldin Huseinbegović

ARANŽMAN/ Eldin Huseinbegović
VOKAL/ Agan Mušić
GLUMAC/ Elmir Krivalić
SCENARIO I REŽIJA/ Sulejman Muratović

“BURAK”- bijela džennetska životinja koja je prenijela Muhammeda a.s. iz Harema Svetoga do Hrama Najudaljenijega u blagoslovljenoj noći Isre i Miradža.

Melek Džibril je dobio naredbu da u Džennetu nađe jednog buraka i dovede ga Muhammedu, a.s., kao sredstvo i način putovanja sa zemlje na nebesa. Između 40 000 buraka (namijenjenih kao jahalice poslanicima i vjerovjesnicima), Džibril je zatekao jednog koji se izdvajao od svih ostalih. Plakao je, nije jeo niti pio. Razlog tog njegovog stanja bila je duboka čežnja za Muhammedom, a.s., i susret sa njim. U blagoslovljenoj noći Israa njegova želja se ostvarila.

Burak je bio bijela životinja veća od magarca a manja od mazge, sav od dragulja, miska i ambera, uzde su mu bile od bisera, prekrivač od džennetskog brokata, a jedan korak ovoga stvorenja prelazi onoliku razdaljinu koliko Burak očima vidi. Zbog ovih osobina nazvan je burak (od riječ berk – munja), a zbog jačine svoga sjaja i blistanja; ar. berīk (Nevevi).

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više