Novi zakon o kulturi u TK bi trebao unaprijediti stanje u toj oblasti

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na sjednici utvrdila Prijedlog zakona o kulturi TK kojim se uspostavlja konstrukcija normativnog sistema u kulturi koji je dosad nedostajao, a koji će se izgraditi kroz više posebnih zakona koji se uređuju.

“Tekst Prijedloga zakona o kulturi je prije svega izraz nastojanja da se uredi i unaprijedi stanje o resornoj oblasti. Zakon daje jasne definicije prava i obaveza svih subjekata u kulturi kao glavnih faktora na području TK”, izjavio je na pres-konferenciji ministar za kulturu, sport i mlade TK Zlatan Muratović.

Pored ustanova u oblasti kulture, poseban značaj Vlada Tuzlanskog kantona dala je i udruženjima građana, kao i umjetnicima i stručnjacima u kulturi.

Ovim prijedlogom zakona jasno su definisane djelatnosti u kulturi i konkretni načini za ostvarivanje podsticaja za razvoj kulture na području TK.

“Ovim zakonom se prvi put definiše pojam umjetnika i stručnjaka u kulturi, te se uvodi registar pravnih lica u oblasti kulture i registar fizičkih lica, kao i evidencija o udruženjima građana i fondacija kao nosilaca djelatnosti u kulturi, što bi trebalo da doprinese jačanju njihove pozicije i uloge”, izjavio je Muratović.

Biće uveden i pojam istaknutog stvaraoca u oblasti kulture sa složenim i veoma zahtjevnim uslovima za sticanje tog statusa, te skromnim beneficijama u vidu ostvarivanja ovog prava u vidu godišnje nagrade u visini od jedne do tri neto plate isplaćene u Federaciji BiH.

RTV Slon/ Fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više