Novo komandno vozilo u Vatrogasnoj jedinici Grada Živinice

Gradonačelnik Samir Kamenjaković predao je komandno vozilo Vatrogasnoj jedinici Grada Živinice.
Komandno vozilo je investicija Grada Živinice u cilju nabavke savremenih vatrogasnih vozila za Vatrogasnu jedinicu, a vrijednost vozila je 33.000,00 KM.

Komandno vozilo će značajno doprinjeti brzom odgovoru u kriznim situacijama, a time i podizanju kvaliteta sigurnosti građana našeg grada.

S obzirom na stanje od prije dvije godine kada u ovoj Vatrogasnoj jedinici vatrogasci nisu imali ni lična pomagala, trenutna situacija je puno bolja, te se nastavlja sa novim aktivnostima koje će vatrogascima olakšati rad, a građanima pružiti sigurnost.

Gradonačelnik je ovom prilikom kazao da će u mjesecu sptembru Vatrogasnoj jedinici dodijeliti još jedno novo vatrogasno vozilo.

“Poznato je da Vatrogasna jedinica Živinice u materijalno-tehničkom smislu nije baš najbolje opremljena. Dodjeljeno komandno vozilo će napraviti jedan veliki pomak, jer u startnoj poziciji omogućava izviđanje u odnosu na dojavu, jer desava se da dojave nisu potpune i precizne. S obzirom na tu činjenicu mi sada imamo mogućnost izlaska na teren, vidjeti situaciju i u vezi s zatečenim poduzeti odgovarajuće mjere. Dakle, ukupna karakteristika tog vozila ima svoju posebnu svrhu u našem poslu, a njegova posebna specifikacija jeste mogućnost korištenja i u šumskim požarima. Ovih dana smo i kadrovski pojačani, tako da građani mogu da očekuju kvalitetnije usluge u smislu zaštite od požara i spašavanja u drugim situacijama.”, rekao je komandir Vatrogasne službe Živinice

“Ispred Grada Živinice smo predali komandno vozilo Vatrogasnoj službi Živinice, koje će poslužiti za izviđanje i u brzim intervencijama što je jako važno, jer je ovo vozilo u mogućnosti da dođe na ona mjesta gdje gabaritno, veliko vatrogasno vozilo ne može. Mi smo po zakonu dužni vatrogascima našeg grada obezbijediti materijalno-tehničke uslove kako bi bili na punoj usluzi našim građanima. Tu obavezu smo shavitili ozbiljno, tako da smo trenutno jedini grad koji vrši nabavku novih vozila. Kroz ovu nabavku smo obezbijedili komandno vozilo, a za nekih dvadesetak dana bi trebali uručiti i prvo vatrogasno vozilo, te ćemo time zaokružiti kompletan set kada je u pitanju Vatrogasna jedinica Grada Živinice. Ovo treba da bude poruka našim građanima da mi poduzimamo sve kako bi oni bili što sigurniji. S obzirom da smo dobili i status grada smatram da trebamo imati jednu savremenu i tehnički u potpunosti opremljenu vatrogasnu jedinicu. Prije dvije-tri godine vatrogasci nisu imali ni lična vatrogasna sredstva, tako da smo mi prije svega obezbijedili ličnu opremu, zatim dodatnu tehničku opremu potrebna prilikom saobraćajnih nesreća. Ovom prilikom predajemo prvo komandno vozilo u vrijednosti tridesetitri hiljade maraka. Vatrogascima želim čestitati na novom vozilu, nadam se da će ga iskoristiti u najbolje svrhe, ali želim im što manje situacija u kojima će ga morati koristiti.”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više