Obavezne uplate za (ne)održavanje gradskog groblja- mezarja u Živinicama

Kada ulazite u živiničko  gradsko  groblje- mezarje  u oči će vam pasti dvije stvari; prva stvar, table sa natpisima na kojima piše da su obavezne uplate za redovno čišćenje i uređenje gradskog  groblja- mezarja i druga, da je dio groblja- mezarja sa ulaza lijepo uređen, pokošena trana i tsl.

Na prvi pogled sve je uredu. Međutim kada idete dalje, prema vrhu groblja-mezarja, primijetićete da je samo jedna četvrtina  groblja- mezarja uređena t.j. pokošena trava i to onaj dio od ulaza,  a  ostale tri četvrtine su zarasle u visoku travu. Da bi se mogli kretati ovim dijelom groblja, radi pronalaska željenog grobnog mjesta, trebaće vam ribarske čizme.

Na video snimku, u prvom njegovom dijelu, prikazano je područje groblja-mezarja koje nije pokošeno a u zadnjim dijelu video snimka, prikazan je jedan manji dio groblja-mezarja koji je pokošen.

Preduzeće koje održava živiničko gradsko groblje je veoma detaljno navelo na istaknutim tablama koje su postavljene na ulazu i u samom groblju-mezarju, da je obaveza plaćanja određenog iznosa za održavanje groblja. Znači, obaveza je srodnika čiji članovi počivaju u ovom groblju-mezarju, da vrše uplate za (ne)održavanje živinićkog gradskog groblja-mezarja.

Živinički gradski oci treba da se pobrinu, za redovno održavanje živiničkog gradskog groblja-mezarja kako to dolikuje jednom gradu. Ovako, kako reće jedna gospođa koja je posjetila grob svog srodnika na ovom groblju-mezarju, ovo je velika bruka za ovaj grad. Ova gospođa reče i to, da je prošle godine, predhodni, preminuli gradonačelnik, platio iz svog džepa da se ovo groblje uredi. Kao što se vidi, ni u slučaju plaćanja održavanja groblja-mezarja iz džepa gradonačelnika, ne rješava permanentno održavanje  ovog groblja.mezarja. Održavanje ovog groblja-mezarja treba vršiti sistemski, kako je to određeno odlukom gradskog vijeća a ne da to rade pojedinci, pa i gradonačelnici, plaćanjem iz svog džepa.

Selimović Edhem Edo, www.rurip.com

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
1 Komentar
  1. A.Dahic piše

    PLATIO SAM JA UNAPRIJED ZA 2 GODINE ZA 2 GROBNA MJESTA A KO NIJE PLATIO POSALJITE IM KAZNE I NAPLATITE ADMINISTRATIVNE TROSKOVE PO 15 KM PA AKO NEPLATE OPET I DRUGI PUTA POVECATE NA 30 KM KAZNE I ONDA AKO NEPLATE PREDATE IH NA SUD I ONDA DA PLATE ILI DA IM ZAPLIJENITE AUTO,KRAVU,ZEMLJU TO SE TAKO U ZEMLJAMA EU RADI.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više