Obezbjeđena sredstva za izgradnju mosta u MZ Suha

Dugo se čekalo na rješavanje problema izgradnje mosta u MZ Suha koji je od velikog značaja za stanovništvo zapadnog dijela grada Živinice.

Gradska uprava je konačno pronašla rješenje kako da se finansira ovaj projekat.

„MI smo još početkom prošle godine uradili projektnu dokumentaciju mosta u MZ Suha koji je grad u potpunosti finansirao i krenuli smo tražiti mogućnost, obzirom da se tada radilo negdje oko 600 000 KM, u konačnici ukupna vrijednost mosta je procijenjena na 670 000 KM i on bi tehnički trebao zadovoljavati dvije trake, kako sam dobio informaciju.

Probali smo preko Vlade TK, probali smo preko Direkcije cesta, probali smo tražiti preko određenih fondova, međutim nismo uspjeli u toku prošle godine da nađemo rješenje, i evo s Vladom Federacije smo uspjeli napraviti jednu dobru saradnju, gdje ćemo sufinansirati dio ušća i izgradnju mosta i putnih komunikacija oko mosta. Dakle, jedan dio se obavezao grad Živinice da će obezbjediti, drugi dio smo uspjeli, vjerujte teškim mukama dobiti informaciju da možemo dobiti sredstva za izgradnju tog mosta. S velikim zadovoljstvom želim obavijestiti građane zapadnog dijela grada Živinice da smo pokrenuli javnu nabavku za most u Suhoj, mi smo kroz javnu nabavku predvidjeli otvoreni postupak preko kojeg će to trajati 40 dana dok se izabere izvođač i nakon toga možemo krenuti u realizaciju“, kaže gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Grad Živinice je uradio elaborat, ima zadatak da pribavi vodne sablasnosti, revidiran je projekat, te je upućen zahtjev za izdavanje urbanističke i građevinske dozvole prema nadležnom ministarstvu TK.

„Na tom mostu se dijele Tuzla i Živinice. Dio mosta pripada Tuzli dio Živinicama, a Tuzla nema interesa zato što ne žive građani Tuzle na tom dijelu, iz tog razloga mi imamo obavezu prema našim građanima.

To je isto davalo dodatni teret kad govorimo o dijeljenju mosta između Živinica i Tuzle, mi ćemo tražiti saglasnost od grada Tuzle da nam daju uslovnu saglasnost za urbanističku i građevinsku dozvolu kako bismo mogli u potpunosti završiti most“, kazao je između ostalog gradonačelnik.

Sredstva za izgradnju su obezbjeđena u potpunosti, nakon što istekne period javne nabavke i bude izabran izvođač radova u MZ Suha počet će izgradnja novog mosta sa dvije saobraćajne trake.

Merisa Mujčinović Husić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više