Obična hirurška maska ne zaustavlja koronavirus

Pogledajte korisnu infografiku u kojoj su objašnjene glavne razlike između hirurških maski i maski s filterom (respiratora) koju prenosimo sa stranice pandemija.info.

Jedno od pitanja koje i dalje izaziva najviše zbunjenosti u javnosti je koja je uloga maski za lice u borbi protiv širenja koronavirusa.

Treba li nositi masku i koje vrste, može li maska zaustaviti virus, ima li uopšte smisla da obični građanin pokušati nabaviti običnu hiruršku masku u aktualnoj situaciji, koja je razlika između kirurške i maske s filterom? Šta su ipak respiratori u kontekstu zaštitnih maski? To su neka od pitanja koja se ovih dana postavljaju po društvenim mrežama.

Šta u Štabu civilne zaštite Hrvatske kažu o maskama?

Nošenje maske je postalo i uslov da su uđe u poslovnice Hrvatske pošte. Konfuziju je izazvala i činjenica da su glavni članovi Štaba civilne zaštite – ministri Vili Beroš i Davor Božinović, direktorica bolnice dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić i direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak – neki dan nosili maske na konferenciji za medije, a danas ih ne nose.

Da bi se dao odgovor na pitanje ima li smisla nositi masku, prvo treba razlikovati dvije vrste maski u ovom slučaju.

Pogledajte infografiku

Za početak, pogledajte korisnu infografiku u kojoj su objašnjene glavne razlike između hirurških maski i maski s filterom (respiratora) koju prenosimo sa stranice pandemija.info.

“Cilj je stvoriti vjerodostojan repozitorij korisnih materijala, prvenstveno za medicinsko osoblje. Materijala poput novih naučnih članaka, smjernica i preporuka od renomiranih organizacija te iskustava kolega iz cijeloga svijeta”, navodi se na pandemija.info koju su pokrenuli ljekari dr. Ivor Ković i dr. Marija Vidačić, informatičar Kruno Golubić, kompanije Obrt Elin i Stiv Trade kao i Udruženje STIP – podružnica Rijeka.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više