Obilježen dan Svi Sveti

Prvoga dana mjeseca novembra svake godine katolici širem svijeta  slave  blagdan Svih svetih. Tog dana slave se  oni  svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje pošto su nakon smrti njihove krsne haljine ubijeljene u krvi Jaganjčevoj.

Kako ne znamo poimence svih koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila ovaj dan kada se zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate.

U okviru obilježavanja dana Svih svetih brojne delegacije danas su u Lugu na Centralnom spomen obilježju poginulih branitelja domovinskog rata 1992-1995 položili cvijeće u spomen na branitelje koji su svoje živote položili za odbranu Bosne i Hercegovine.Udruga obitelji hrvatskih  branitelja poginulih i nestalih u domovinskom ratu 115.brigada Zrinski Živinički sokolovi Živinice organizirali su polaganje cvijeća kako bi se odala počast najhrabrijim braniteljima.

Nakon polaganja cvijeća na centralnom spomen obilježju na katoličkim grobljima  grada Živinice obilježen je Dan svi Sveti kako nalažu običaji ,a to je  obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne te  molitvom za duše svojih pokojnika .Na katoličkom groblju u Gornjim Živinicama nakon obavljanja običaja paljenja svijeća i molitvi održana je i Sveta misa .

Sabina Kavgić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više