Obilježen Drugi oktobar u Tuzli – Gdje smo 78 godina poslije?

Tačno 78 godina od oslobođenja Tuzle od fašista, brojni Tuzlaci i  delegacije prisjetili su se onoga što je Tuzla dala u narodno oslobodilačkoj borbi. Poručili su da sjećanje na ovakve velike događaje treba shvatiti kao inspiraciju da se u najtežim vremenima  jedinstvenom mišlju i organizovanim frontom antifašista mogu postizati veliki rezultati te da se ujedinjeni borimo za bolje stanje u zemlji.

Taj prividni mir nije dovoljan, to što fašisti opet marširaju, doduše u obliku neofašista to bi sve nas antifašse trebalo natjerati na ozbiljna razmišljanja i to bar na drugi oktobar jer je u najmanju ruku nečasno zaboraviti žrtve borbe protiv fašizma kojima odajemo počast istakao je Zlatko Dukić, predsjednik SABNOR-a TK.

Drugi oktobar bio je prekretnica u daljem razvoju vojnih i političkih odnosa u cijeloj BiH u Drugom svjetskom ratu no  gradonačelnik Tuzle ističe da je greška smatrati da je fašizam upotpunosti pobijeđen i da uvijek treba biti pod budnim okom antifašista.

 Moramo biti odlučniji u odbrani principa antifašizma i njegovati to u spomeničkoj kulturi, školskim programima. Ne smijemo dopustiti da prevlada njihova neistina.Moramo biti energičniji i našim susjedima poručiti da smo svi dobili zajedničke temelje AVNOJske granice, i da bi bilo dobro da vode računa o granicama BiH, poručio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Danas za Tuzlu mnogi tvrde da je  primjer ujedinjenosti, njegovanja kulturnih vrijednosti  i borbe protiv fašizma, a još 1943. pokazala je svoj karakter i Tuzlaci su stali u odbranu pravih vrijednosti.

I danas je snažan doprinos Tuzlaka opštim civilizacijskim vrijednostima. Ovaj antifašistički kontinuitet je među jedinstvenim gradovima koji na ovako dug način promovira vrijednosti zajedničkog življenja, kazao je Kadrija Hodžić, premijer TK.

Kao i svake godine, obilježavanje ovog datuma propraćeno je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli, nakon čega je upriličena Svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla sa bogatim programom i brojim gostima.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više