Obilježen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima u BiH

Trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije ozbiljno je kršenje ljudskih prava i jedino se zajedničkim djelovanjem svih relevantnih aktera – institucija, civilnog društva i stručnjaka može efikasno suzbiti ova pojava.

To je naglašeno tokom današnjeg događaja povodom obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima koji su organizirali Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Delegacija Evropske unije u BiH i Ured Vijeća Evrope u Sarajevu.

Rečeno je da je tokom posljednje decenije BiH zemlja porijekla žrtava, pretežno djece i muškaraca, koji su trgovani u druge zemlje u svrhu radne eksploatacije.

Također je postala zemlja odredišta za djecu iz drugih zemalja regije (uglavnom iz Crne Gore i Srbije), kojima se trguje u BiH u svrhu prisilnog prosjačenja i prisilnih brakova. Zemlja također doživljava unutrašnju trgovinu bh. državljanima, uglavnom djecom, iskorištenom za prisilno prosjačenje.

– Svakodnevna dešavanja i situacija u našem društvu učinili su trgovinu ljudima nevidljivom i veliki dio aktivnosti trgovaca ljudima premjestio se na internet i društvene mreže. Žrtve se vrebaju preko lažnih oglasa za posao, a najugroženije grupe su sezonski radnici i migranti, kao i djeca koja se iskorištavaju za prisilno prosjačenje i prisilne brakove. Radna eksploatacija je manje uočljiva od ostalih oblika trgovine ljudima, tako da efikasna prevencija zahtjeva koordinisane napore i odaziv svih aktera u sistemu. Jako je bitno da se o trgovini ljudima ne govori samo danas, 18. oktobra, već je neophodno da se svakog dana u godini širi svijest o ovom problemu – istakla je šefica Odjela za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva sigurnosti BiH Stanislava Tanić.

Pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija upozorila je na veliki broj djece koja su žrtve trgovine ljudima.

– Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je pripremilo minimalne “Standarde za postupanje” i pružanje usluga svim žrtvama, posebno djeci, koji su u procesu usvajanja od strane Vijeća ministara BiH – dodala je Đuderija.

Sprečavanje i borba protiv trgovine ljudima jedan je od prioriteta saradnje Evropske unije i Vijeća Evrope u BiH.

– Trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije je u porastu, pa čak postaje i dominantni oblik eksploatacije u nekim zemljama. Zato je posljednjih godina Vijeće Evrope pojačalo napore u borbi protiv ovog oblika modernog ropstva – rekla je šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Bojana Urumova.

Evropska unija, u saradnji sa svojim partnerima, obezbjeđuje značajnu finansijsku, tehničku i savjetodavnu pomoć vlastima u BiH kako bi poboljšale odgovor na trgovinu ljudima i pružile podršku žrtvama.

– Kako bi se efikasno borili sa trgovinom ljudima, vlasti moraju da pokažu jasnu posvećenost i dalje poboljšaju koordinaciju između svih relevantnih institucija i agencija. Naročita pažnja mora da bude posvećena radnoj eksploataciji i prisilnom prosjačenju, jer često uključuju djecu i maloljetnike bez pratnje kao žrtve – rekao je vršitelj dužnosti šefa ureda vladavine prava, Ured specijalnog predstavnika EU u BiH Alfredo Strippoli, saopćili su organizatori.

RTV Slon/ Fena

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više