Obilježena 26. godišnjica masakra u prognaničkom naselju Karaula

Na današnji dan 1995. godine u prognaničkom naselju Karaula od agresorske kasetne bombe smrtno je stradalo devet osoba. Od njih devet, sedmoro su bila djeca starosti od dvije do deset godina. Agresorskom granatom u prognaničkom naselju Karaula u Živinicama prekinuti su životi:

Amre Seferović, rođene 1993. godine, koja je u trenutku pada granate imala svega dvije godine,

Ramize Husejnović, rođene je 1992. godine, koja je u trenutku pada granate na Karauli imala tri godine.

Stradali su i:

Amel Ibrahimović, rođen 1985. godine,

Mirsad Gojkić, rođen 1987. godine,

Selver Nukić, rođen 1988. godine,

Amira Delić, rođena 1988. godine,

Amira Salkić, rođena 1985. godine,

Rajfa Suljić, rođena 1958. godine,

Rahima Musić, rođena 1949. godine,


Na današnjem obilježavanju 26. godišnjice masakra u prognaničkom naselju Karaula prisutni su bili roditelji i porodice nedužno stradalih civila, gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković, predsjedavajući Gradskog vijeća Nail Jusić, vijećnici Grada Živinice, predstavnici boračkih organizacija Živinice, ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović, predstavnici Gradske uprave Živinice, te predstavnici javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač grad Živinice. Gradonačelnik Kamenjaković je roditeljima i rodbini žrtava izrazio duboku i iskrenu sućut zbog tragedije koja ih je snašla prije nešto više od četvrt vijeka. Najveća bol roditelja ogleda se u činjenici da još uvijek niko nije odgovarao za ovaj zločin.

I danas se ne zna odakle je došla kasetna bomba sa padobranom čiji je domet oko 30 kilometara. Gradska uprava Živinica pozvala je Tužilaštvo da preispita ko je ubio sedmero djece i dvoje odraslih 8. oktobra 1995. godine, članove porodica koji su najprije 1992. godine prognani iz svojih domova. Svi oni kao i druge hiljade prognanika iz Podrinja izbjegli su u Živinice kao i druge slobodne krajeve BiH u nadi da se spase od agresije i agresorskih granata. Niko nije ni slutio da će ta nedjelja sunčana i lijepa, dan u Svjetskoj nedjelji posvećenoj djeci, u vrijeme dok su se vodili pregovori o potpisivanju prestanka ratnih dejstava u BiH, ostati zapisana kao krvavi dan u našoj historiji.

Mehmed Smajlović


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više