Obilježena 30. godišnjica od osnivanja Regionalnog štaba Patriotske lige sjeveroistočne Bosne

U Tuzli je u petak obilježena 30. godišnjica od osnivanja Regionalnog štaba Patriotske lige sjeveroistočne Bosne.

Ova godišnjica veže se za Savjetovanje održano u Tuzli koje se smatra početkom organizovanog djelovanja pripadnika Patriotske lige na pripremi za odbranu Bosne i Hercegovine od, u to doba nadolazeće agresije i vrlo je važan datum u novijoj historiji naše zemlje.

U okviru aktivnosti Patriotske lige u Regiji sjeveroistočne Bosne, 19. novembra 1991. godine je u prostorijama Islamske zajednice u Tuzli održan sastanak koji se može smatrati početkom rada Regionalnog štaba PL.

Narednih dana počeli su sa radom opštinski štabovi Patriotske lige sa političkim i vojnim odjelima.

U znak sjećanja na trideset godina od formiranja Regionalnog štaba Patriotske lige sjeveroistočne Bosne otkrivena je spomen ploča na zgradi u Tuzli u  kojoj je formiran štab PL-a.

U povodu obilježavanja tri decenije od osnivanja Regionalnog štaba Patriotske lige sjeveroistočne Bosne održana je i Svečana akademija na kojoj su se prisutni podsjetili činjenice da su značajnu ulogu u suprostavljanju agresiji na području sjeveroistočne Bosne imale specijalne odnosno manevarske jedinice Patriotske lige, koje su kao samostalne jedinice ili u sastavu drugih jedinica ARBiH nastavile svoj ratni put.

Dijana Svrakić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više