Obilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima Drinjače kod Zvornika

Polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i historijskim satom u Domu kulture, te prigodnim vjerskim programom u mjesnoj džamiji, danas je obilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima Drinjače kod Zvornika.

Lokalno civilno bošnjačko stanovništvo je 30. maja 1992. godin zatočeno u Domu kulture, a potom su muškarci, njih 87, strijeljani, dok su mnoge žene silovane. Ukupan broj ubijenih tih dana je veći od stotinu.

Tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu ubijeno je 285 Bošnjaka Drinjače, mnogi su ubijeni tokom povlačenja prema Srebrenici i u genocidu 1995. godine.

U ovom mjestu je i u božićnoj noći, 6/7. januara 1942. godine počinjen zločin kada su Dangićevi četnici u selu Sopotnik pokupili gotovo svo bošnjačko stanovništvo. Prema izjavama svjedoka, zarobili su 89 muškaraca, žena i djece u tri kuće i žive ih zapalili.

Današnjem obilježavanju prisustvovao je i potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, koji je položio cvijeće i odao počast nedužno ubijenim stanovnicima Drinjače.

U svom obraćanju prisutnima potpredsjednik Ramiz Salkić je istakao da je zločin individualni čin, a da su suočavanje sa zločinom i katarza kolektivni čin onih iz čijih redova potiču zločinci.

– Naša okupljanja i sjećanja na zločine počinjene nad našim narodom, tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, imaju za cilj da se zločin ne bi zaboravio i ne bi ponovio. Mi tražimo istinu i pravdu za žrtve i kaznu za počinioce zločina. Sa naših okupljanja mi ne pozivamo na osvetu, već pozivamo na katarzu i suočavanje sa istinom. Katarza nije izdaja, katarza je pobjeda nad zlom unutar sopstvenog naroda – kazao je Salkić.

Naveo je da su se zbog nepostojanja katarze i kazne nakon zločina 1942. godine, zločini ponovili 1992. godine.

– Zločinci koji su ovdje zatvorili Bošnjake i nakon toga ih strijeljali imaju svoje ime i prezime, baš kao i oni koji su u Drugom svjetskom ratu, nedaleko od ovog mjesta u Sopotniku, spalili žive Bošnjake na  lomači. Zločin je individualni čin, a suočavanje sa zločinom i katarza su kolektivni čin onih iz čijih redova potiču zločinci – kazao Salkić, navodi se u saopćenju iz Kabineta potpredsjednika RS.

Pozivao je lokalne vlasti u gradu Zvorniku da kažu gdje su tijela ubijenih Bošnjaka Drinjače i time naprave prvi korak u suočavanju sa zločinima i prvi korak na putu katarze.

– Nepostojanje spremnosti na katarzu produkuje novu mržnju i prvi korak je u pravcu počinjenja novih zločina – rekao je potpredsjednik Salkić, navodi se u saopćenju.

 

The post Obilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima Drinjače kod Zvornika appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više