Obilježena godišnjica pogibije Nesiba Malkića i njegovih saboraca

Danas je obilježena godišnjica pogibije narodnog heroja ARBiH Nesiba Malkića. Položeno je cvijeće i proučena Fatiha na centralnom spomen obilježju i ispred biste Nesibu Malkiću u Živinicama.

Obilježavanju 28. godišnjice od pogibije narodnog heroja i njegovih saboraca prisustvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Grada Živinice i općine Ilijaš.

Ispred Grada Živinice cvijeće su položili gradonačelnik Samir Kamenjaković i predsjednik Gradskog vijeća Nail Jusić.

U Živinicama na obilježavanju godišnjice stradanja Nesiba Malkića i njegovih saboraca bili su predsjednik Federalnog Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Alija Bošnjaković, delegacija GO Stranke demokratske akcije i Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Živinicama, predstavnici Islamske zajednice MIZ Živinice, počasna jedinica Oružanih snaga BiH i pripadnici Drugog pješadijskog rendžerskog puka OSBiH, predstavnici LD Toplice, te predstavnici boračkih udruženja s područja Tuzlanskog kantona i preživjeli članovi 210. Viteške brigade.

U mjestu Crna Rijeka na Nišićkoj visoravni kod Olova, na današnji dan prije dvadeset osam godina, poginuo je Nesib Malkić iz Gornjih Dubrava kod Živinica, legendarni komandant 210. viteške brigade i heroj oslobodilačkog rata.

Zajedno sa herojem Malkićem tada su, prilikom akcije izviđanja na ratištu u ovom dijelu naše zemlje, poginuli i njegovi saborci Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelić.

(RTV Slon/Fena)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više