Objavljene studije, kao mogući odgovor za brže prilagođavanje izmjenjenim klimatskim uslovima

Objavljene su dvije nacionalne studije o temi Rješenja zasnovanih na prirodi (RZP), kao mogućeg odgovora na brže prilagođavanje izmjenjenim klimatskim uslovima i ublažavanju negativnih posljedica.

Studije, koje je objavila Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN), donose osnovne zaključke i preporuke za unaprjeđenje prilagođavanju klimatskim promjenama i pomoć pri smanjenju rizika od katastrofa u Bosni i Hercegovini i regionu.

U tim studijama, posvećenim istraživanju potencijala Rješenja zasnovanih na prirodi, mapirani su glavni rizici od klimatskih promjena i klimatskih nepogoda, kao i njihovi uzroci. Također je data analiza zainteresovanih strana i značajnih postojećih projekata, u kojima se već koriste RZP, te su iznijete i preporuke za primjenu tih rješenja.

Studije daju prikaz usluga ekosistema i relevantnih iskustava, u pogledu smanjenja rizika od katastrofa kao što su učestale poplava, požari, erozija zemljišta. Preporuke iz studije usmjerene su na jačanje lokalnih zajednica i prilagođavanju klimatskim promjenama zasnovanim na rješenjima iz prirode.

Publikacije su izrađene u okviru Projekta “ADAPT” i njihove autorice su Marijana Kapović-Solomun iz Bosne i Hercegovine i Tanja Popovicki iz Srbije.

Na temelju informacija iz relevantnih globalnih baza podataka i konsultacija sa ključnim zainteresovanim stranama, u studiji su preliminarno utvrđene prioritetne oblasti za provođenje Rješenja zasnovanih na prirodi. Studija je također bio osnovni dokument za izradu RZP studije izvodljivosti u Bosni i Hercegovini.

Stručnjak za RZP i autorica studije za Bosnu i Hercegovinu Marijana Kapović-Solomun  kaže da rješenja zasnovana na prirodi predstavljaju novi koncept za Bosnu i Hercegovinu. Glavni sektori koji su identifikovani za buduće intervencije putem RZP u BiH podrazumjevaju poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

– Kad je riječ o uvođenju RZP, na nivou javne politike i strategije, postoje brojni izazovi koji se dodatno komplikuju zbog nedostatka sinhronizovanih, ažuriranih i pristupačnih podataka, pogotovo onih koji se odnose na praćenje stanja u oblasti životne sredine.

Nove platforme na nivou entitetâ, koordinisane i na odgovarajući način povezane na državnom nivou, unaprijedit će razumijevanje rizika i nivoa izloženosti rizicima. Preporučuje se da studije, slučaja i koristi od RZP u cilju jačanja zajedničkog razumijevanja tog pristupa, budu predočene relevantnim donosiocima odluka i stručnim licima, uključujući i posebno prilagođeni minimalni okvir za razumijevanje RZP na nivou države i entitetâ u BiH – naglašava Kapović-Solomun.

– Izrada još četiri studije za ostale ekonomije Zapadnog Balkana su u završnoj fazi, što podrazumijeva završne konsultacije sa nacionalnim zainteresovanim stranama – navodi u saopćenju za javnost Odjeljenje za komunikacije IUCN-ova regionalna kancelarija za istočnu Evropu i centralnu Aziju.

RTV Slon /Fena

The post Objavljene studije, kao mogući odgovor za brže prilagođavanje izmjenjenim klimatskim uslovima appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više