Obrtnici traže promjenu osnovice za obračun doprinosa za 2021.

Na rast prosječne plaće u FBiH utiče najviše rast plaća državnih službenika, a njihov rast plaća povećava prosjek, što na kraju rezultira povećavanje osnovica za obračun doprinosa obrtnika.

Obrtnička komora Federacije BiH negoduje povodom povećavanja osnovice za obračun doprinosa obrtnicima. Obrtničke komore u Federaciji BiH, kako navode, godinama upozoravaju na “krajnje neravnopravan položaj obrtnika u odnosu na druge pravne subjekte”.

– Povodom toga uputili smo lepezu dopisa nadležnim institucijama i tražili da se ovakav obračun promijeni, međutim, bez ikakvog odgovora.

Na osnovu odredbe člana 20. stav 2. Zakona o doprinosima Federacije BiH propisano je da federalni ministar finansija do 31.decembra tekuće godine objavljuje za slijedeću kalendarsku godinu iznose osnovica za obračun doprinosa u mjesečnom iznosu, koje su propisane kao množenik prosječne plaće i koeficijenta iz člana 6. tačka 10. i člana 8. stav 2. ovog zakona – saopćeno je.

Iz Obrtničke komore FBiH navode da su prije pojave pandemije COVID-19 tražili smanjivanja i drugačiji način obračuna doprinosa za obrtnike, jer ovakav način ne odražava stvarnu sliku te su njime obrtnici stavljeni u neravnopravan položaj sa ostalim pravnim subjektima u FBiH.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više