Obrtnici traže promjenu osnovice za obračun doprinosa za 2021.

Na rast prosječne plaće u FBiH utiče najviše rast plaća državnih službenika, a njihov rast plaća povećava prosjek, što na kraju rezultira povećavanje osnovica za obračun doprinosa obrtnika.

Obrtnička komora Federacije BiH negoduje povodom povećavanja osnovice za obračun doprinosa obrtnicima. Obrtničke komore u Federaciji BiH, kako navode, godinama upozoravaju na “krajnje neravnopravan položaj obrtnika u odnosu na druge pravne subjekte”.

– Povodom toga uputili smo lepezu dopisa nadležnim institucijama i tražili da se ovakav obračun promijeni, međutim, bez ikakvog odgovora.

Na osnovu odredbe člana 20. stav 2. Zakona o doprinosima Federacije BiH propisano je da federalni ministar finansija do 31.decembra tekuće godine objavljuje za slijedeću kalendarsku godinu iznose osnovica za obračun doprinosa u mjesečnom iznosu, koje su propisane kao množenik prosječne plaće i koeficijenta iz člana 6. tačka 10. i člana 8. stav 2. ovog zakona – saopćeno je.

Iz Obrtničke komore FBiH navode da su prije pojave pandemije COVID-19 tražili smanjivanja i drugačiji način obračuna doprinosa za obrtnike, jer ovakav način ne odražava stvarnu sliku te su njime obrtnici stavljeni u neravnopravan položaj sa ostalim pravnim subjektima u FBiH.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više