Obuhvaća li novi Kolektivni ugovor sve rudare u Federaciji BiH?

Nakon što su se rudari u Federaciji izborili za povećanje plata za 11 posto koje će stupiti na snagu 1. januara  naredne godine, pojavilo se obavještenje u rudnicima, zbog kojeg je došlo do nezadovoljstva među rudarima koji nisu članovi Samostalnog Sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH. Naime, u obavještenju stoji da se Kolektivni ugovor dopunjava stavom 3 koji glasi:

„Ovaj Kolektivni ugovor se primarno primjenjuje na radnike koji su u vrijeme stupanja Kolektivnog ugovora bili ili su naknadno postali članovi sindikata potpisinika ovog Kolektivnog ugovora i reprezentativnog sindikata kod poslodavca“.

„Što znači da mi članovi sindikata koji nije reprezentativan ili koji nismo članovi granskog Sindikata nećemo imati povećanje plata ili nećemo moći ostvarivati druga prava, što smatramo da nije korektno“, kazao je Enes Bašić, predsjednik Strukovnog rudarskog sindikata u rudniku Kreka.

Međutim, iz Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji, tvrde drugačije. Predsjednik Sindikata Sinan Husić ističe da se ovaj član odnosi na sve rudare, te da će svi dobiti povećanje plate.

„Neupitno je da pravo konzumiranja Kolektivnog ugovora pripada svim radnicima u rudnicima uglja u Federaciji BiH, ali nema tog autoriteta niti ima tog kapaciteta koji je nas mogao zaustaviti ovoga puta da ta definicija ne bude ugrađena u sadržaj Kolektivnog ugovora“, kazao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog Sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH.

„To je ucjenjivanje da morate biti član Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH da biste ostvarili povećanje plate. Ja ne vidim da li nama taj Sindikat uplaćuje plate, je li nas možda Sindikat zapošljava ili poslodavac“, kazao je Elmedin Kasumović, rudar u rudniku „Kreka“ pogon Šikulje.

Upravo poslodavci su, kako kaže Husić, krivi za ovo stanje i netrpeljivost među Sindikatima. Ističe da su poslodavci vrlo često utjecali na rudare da rade protiv članova granskog Sindikata.

„Nama je preko glave ljudi, malobronjih grupacija koji su se prošle godine stavljali u punom kapacitetu na raspologanje poslodavcu. Bili su poslušnici, prihvatili ulogu potpisinika krivičnih prijava protiv jednog dijela sindikalnih predstavnika koji su predvodili rudare na protestima, podanika i poslušnika koji rade u interesu upravljačkih struktura“, kazao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog Sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH.

Rudari koji nisu članovi ovog sindikata tvrde da nezadovoljstvo traje već duži vremenski period.

„Naš član je prije dva mjeseca predao zahtjev i medicinsku dokumentaciju za teško bolesnu suprugu da mu komorati pomognu i prikupe pomoć što smo i do sada radili, nikakv odgovor nije dobio jer nije član krovnog sindikata. Tražili smo da ostvarimo pravo na ljetovanje na rate, nismo mogli. Imamo problem sa sistematizacijom jer su mnogi radnici degradirani“, kazao je Enes Bašić, predsjednik Strukovnog rudarskog sindikata u rudniku Kreka.

Bez obzira na sve, rudari koji nisu članovi krovnog sindikata, traže od Vlade Federacije da potvrdi da se Kolektivni ugovor odnosi na sve. Ukoliko se Kolektivni ugovor ne bude primjenjivao na sve uposlene u rudnicima, svoja prava tražiti zakonskim putem.

The post Obuhvaća li novi Kolektivni ugovor sve rudare u Federaciji BiH? appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više