Obustava konkursnih procedura za prijem radnika u rudnicima Koncerna EP BiH

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada Federacije BiH je zadužila rudnike koji posluju u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, da odmah obustave sve konkursne procedure za prijem radnika.

Riječ je o rudniku uglja „Kreka” d.o.o. Tuzla, te rudnicima mrkog uglja „Đurdevik” d.o.o. Đurdevik, “Kakanj” d.o.o. Kakanj, Breza” d.o.o. Breza, “Zenica” d.o.o. Zenica  i „Abid Lolić” d.o.o. Travnik-Bila, te rudniku uglja „Gračanica” d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje.

Obaveza obustave konkursnih procedura odnosi se i na sve započete postupke za prijem, bez obzira da li se radi o prijemu u radni odnos na određeno ili na neodređeno vrijeme.

Zaduženi su članovi uprava i nadzornih odbora ovih privrednih društava, da poslovne politike društava usklade s razvojnim politikama Vlade Federacije BiH. Izuzetno, Vlada FBiH može dati saglasnost za provođenje konkursne procedure i zapošljavanje, na zahtjev JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo za pojedino društvo iz Koncerna, uz prethodno pribavljeno mišljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Zaključak je donesen u skladu sa Zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sa 27. redovne sjednice, održane 27.11.2021. godine, kada je razmatrana Informacija o stanju u rudnicima uglja u FBiH, a kojim je zatraženo od Vlade FBiH da donese moratorij na zapošljavanje u rudnicima u Federaciji BiH.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više