Od 38 smrtnih ishoda u TK većina nevakcinisana

Trend pogoršanja epidemiološke situacije ilustruje podatak da su od 14 smrtnih ishoda od posljedica koronavirusa, koliko je na području Tuzlanskog kantona registrovano tokom vikenda, tri bile nevakcinisane mlade osobe, koje nisu imale drugih pratećih bolesti, rečeno je na današnjem sastanku Koordinacionog tijela Vlade TK. Sve slabiji odziv na vakcinaciju kao i nepoštivanje mjera koje su poduzete protiv pandemije COVID-19, naglašeno je ovom prilikom, doprinose alarmantnom pogoršanju stanja.

Prema riječima ministra zdravstva TK Bože Jurića evidentan je porast parametara u svim oblastimaa u posljedjih sedam danajoš 727 osoba pozitivnoje na COVID-19 od 2677 testiranih, dok je 38 smrtnih slučajeva.

Epidemiološki podaci prezentovani ovom prilikom, prema mišljenju v.d. direktorice Zavoda za javno zdravstvo TK Maide Mulić, ukazuju na opasnost nekontrolisanog prijenosa bolesti. Prema mišljenju direktorice Mulić potreban je nadzor nad djecom koja dolaze u obdaništa a zbog početka nastave na fakultetima za očekivati je pogoršanje epidemiološke situacije.

Kada je u pitanju Tuzla drastičan je pad zainteresovanih za vakcinaciju, kazao je ovom prilikom direktor Doma zdravlja Tuzla Suad Bijedić te naglasio da su zabrinjavajući  i lažni podaci koje zaraženi prijavljuju o članovima domaćinstava.

Predstavnici policije i inspekcija tokom kontrole provođenja propisanih higijensko-epidemioloških mjera istaknuli su zabrinjavajući odnos vlasnika ali i posjetilaca nekih ugostiteljskih objekata. Posebno obeshrabrujuća, naglašeno je, bila je situacija kada su u jednom od ugostiteljskih objekata legitimisali gotovo 400 osoba.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više