Od danas nove mjere za ugostiteljske objekte

Ugostitelji Tuzlanskog kantona jučer su održali sastanak sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona te raspravljali o mjerama koje je Krizni štab usvojio u petak. Od danas na snazi su nove mjere. Ugostiteljski objekti u narednom periodu radit će do 23 sata, ali nakon 19 sati u objekte mogu ulaziti samo vakcinisane osobe te pojedinci uz negativan antigenski ili PCR test.

Do sada je u Tuzlanskom kantonu umrlo oko 1.330 osoba pozitivnih na korona virus. Trenutno je zaraženo više od 2.000, a hospitalizirano 135 građana. Uzroci su, tvrde stručnjaci, sve agresivniji virus, nepoštivanje mjera i nevakcinisanost. Prvom dozom vakcinisano je oko 28%, drugom 25% građana, a posljednjih dana i sedmica sve je veći broj pozitivnih na korona virus. Navedeni podaci našli su se ispred Vlade Tuzlanskog kantona koja je zasjedala u petak te su članovi Kriznog štaba donijeli nove rigoroznije mjere koje bi trebale spriječiti širenje koronavirusa. Jedan od zaključaka je i ograničavanje radnog vremena ugostiteljskim objektima koji su do tada radili do 23 sata da u 21 sat moraju zatvoriti ugostiteljski objekat. Zabranjena je i muzika uživo. Navedene mjere nisu naišle na odobrenje ugostitelja stoga su se već u petak kada su dobili informacije o novim mjerama mirno okupili u blizini zgrade Vlade Tuzlanskog kantona. Za dane vikenda kao i početkom nove radne sedmice vlasnici ugostiteljskih objekata kao i radnici u istim održali su niz sastanaka kako bi pokušali pronaći neko novo rješenje koje će zaista pomoći u suzbijanju zaraze, a da to ne bude skraćivanje radnog vremena u periodu kada ugostitelji imaju najveći profit.

Grupacija ugostitelja jučer je održala sastanak sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona na kojem je raspravljano o mogućnosti uvođenja novih higijensko-epidemioloških mjera. Ugostitelji su predložili nekoliko rješenja, a koje će omogućiti i njima da rade do 23 sata. Jedan od zahtjeva je i da mjere ne budu selektivne te da u restorane bez ograničenja mogu ući osobe koje su vakcinisane. Usvojene su nove mjere.

Navedene mjere ostaju na snazi do 19. novembra. Ugostitelji ističu da će zajedno sa Kriznim štabom pokušati pronaći neke nove mjere koje će biti na snazi nakon navedenog datuma. Također, iskazali su nadu da ugostitelji neće biti prinuđeni da organizuju masovnije proteste sa kojima bi svima mogli nanijeti veće štete. Jedino što traže jeste da mjere za sve u Federaciji BiH budu iste.

Od početka pandemije koronavirusa ugostitelji su najčešće nailazili na ograničenje rada zbog odluka Kriznog štaba. U proteklom periodu imali su pomoć države ali prema riječima ugostitelja ta pomoći nije dovoljna da se nadoknade gubitci koje su oni imali u proteklih dvadeset mjeseci. Nadaju se da će Krizni štab Ministarstva zdravstva donositi kvalitetnije odluke koje će zaista pomoći da se broj pozitvnih na korona virus smanji ali da mjere ne budu rigorozne samo za ugostitelje.

Mehmed Smajlović


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više