Od danas su u EU na snazi ​​pravila o zaštiti zviždača

U Evropskoj uniji danas su stupila na snagu nova panevropska pravila o zaštiti uzbunjivača. Evropski komesar za pravosuđe, Didier Reynders, pozvao je države članice da bez odlaganja prenesu pravila u nacionalna prava.

Prema Evropskoj komisiji, nova pravila opisana u Direktivi o zaštiti zviždača pružaju visok nivo zaštite za one koji prijave kršenje zakona EU. Direktiva pruža efikasne i široko dostupne kanale za izvještavanje i snažnu zaštitu za uzbunjivače koji rade u javnom i privatnom sektoru širom EU, saopćio je Brisel.

Direktiva pokriva niz ključnih oblasti politike EU, od borbe protiv pranja novca, zaštite podataka, zaštite finansijskih interesa EU, sigurnosti hrane i proizvoda do javnog zdravlja, zaštite životne sredine i nuklearne sigurnosti.

– Zviždači su hrabri ljudi koji se usude razotkriti nezakonite aktivnosti. Novi zakon će im pomoći da to učine bezbjedno – rekla je potpredsjednica Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders je u međuvremenu rekao da uzbunjivači igraju ključnu ulogu u odbrani javnog interesa.

– Otkrivajući nezakonite aktivnosti, oni često ugrožavaju svoju reputaciju, karijeru i opstanak. Nova pravila stvaraju evropski prostor u kojem će se uzbunjivači osjećati sigurno da govore o prekršajima koji ugrožavaju javni interes bez straha od odmazde za svoju hrabrost – rekao je Reynders.

Pozvao je sve države članice koje još nisu osigurale primjenu evropske direktive u nacionalno pravo da to učine bez daljnjeg odlaganja.

Ako države članice ne ispune svoje obaveze, Evropska komisija će bez oklijevanja preduzeti zakonske mjere kako bi nametnula poštovanje pravila, saopćio je Brisel, prenosi STA.

(RTV Slon/Fena)

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više