Od hobija do vlastitog biznisa: Priča o živiničkoj palačinkari

Selma će, osiguravajući sebi posao, kreirati radno mjesto i drugim mladim ženama, a prvi put svojim sugrađanima omogućiti da uživaju u različitim ukusima palačinkama, pripremljenim po posebnim recepturama. Palačinkara će biti mjesto užitka za sve ljubitelje slatkiša, ističe Selma.

Podršku u pokretanju biznisa dobila je kroz Fond za preduzetništvo marginaliziranih žena koji je USAID-ov Program podrške marginaliziranim ženama (USAID/PPMG) pokrenuo u saradnji sa lokalnim zajednicama, a kojim se nastoje stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena poticanjem na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u preduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

USAID/PPMG u saradnji sa Gradom Živinice osigurao je 100.000 KM za pružanje podrške u pokretanju i razvoju četrnaest biznisa za žene iz marginaliziranih grupa, a Selma je jedna od njih.

Žene preduzetnice, koje su u domu kulture Šerići predstavile svoje delicije, modne kolekcije i ručno rađeni nakit, danas su posjetili i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson i direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick.

Živiničanke su biznise pokrenule u oblasti ugostiteljstva, zanata, poljoprivrede, uslužnih djelatnosti i proizvodnje eko povrća, a u narednih godinu dana kroz Fond će im biti pružena finansijska i mentorska podrška u pokretanju i održavanju biznisa.

Domaće džemove, ajvar i zimske namirnice predstavila je i Kadira Ahmetović, koja je pokretanjem obrta za preradu voća i povrća stalno zaposlenje pružila radnicima i radnicama koji su do sada radili samo sezonski.

Radove su predstavile žene sa svojim brendom “Amanet”, a na izložbenom prostoru našao se i ručno rađeni nakit Zehre Bulić.

Podrška u razvoju biznisa pružena je ženama s invaliditetom, majkama osoba s invaliditetom, ženama iz ruralnih područja, žrtvama nasilja te nezaposlenim mladim ženama, a ugovori će već sutra biti potpisani i sa devet žena, korisnica Fonda u Žepču.

Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda u 18 lokalnih zajednica u BiH vidljivi su kroz oko 160 pokrenutih biznisa koji i dalje rastu, značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta.  (Klix.ba)

Kolač od kruške

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više