Od ponedjeljka nove mjere u Sloveniji

Epidemiološka situacija u Sloveniji iz dana u dan se pogoršava.Prosjek potvrđenih zaraza u jednom danu za zadnju sedmicu iznosi 2683, 14-dnevna incidenca 1604, umrlo je još devet pacijenata, a broj cijepljenih stagnira i iznosi 53,2 posto ukupne populacije. Da bi ograničila nagli rast širenja epidemije, slovenska je vlada donijela niz novih restriktivnih mjera, ali se nije odlučila za lockdown.

Nove mjere stupaju na snagu od ponedjeljka, a uključuju između ostalog skraćen rad ugostiteljskih objekata . Novo radno vrijeme bit će od 05:00 do 22 :00 sata, a goste smiju posluživati samo za stolovima i uz odgovarajuću distancu. Takođe zabranjeno je i okupljanje ljudi koji nisu članovi istog domaćinstva.

Dobna granica za osobe koje moraju imati PCT (preboljeli, cijepljeni, testirani) potvrde spušta se s dosadašnjih 15 na 12 godina, a covid-potvrde smatrat će se valjanima samo uz identifikaciju osobnim dokumentom.

Platnene maske više se ne mogu koristiti nego moraju biti hirurške ili tipa FFP2, objavila je Vlada Slovenije.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više