Od prodaje dijela imovine D.D. Konjuh do daljnjeg neće biti isplate radnicima!

Od prodaje dijela imovine radnici fabrike namještaja Konjuh ovih dana trebali su dobiti određeni iznos sredstava po presudama a jedan dio uplate išao bi za penzijski staž.

Međutim, prema riječima predsjednika sindikata do isplata neće doći.

Razlog za to jeste, uložena žalba na prodaju Salona namještaja Konjuh.

“Od  prodaje je trebalo pola sredstava 500.000 KM da se podijeli radnicima po presudama i 540 000 KM da se uplati penzijski staž. Međutim, taman kad smo sve poslove završili obračunali, i istekli svi ti rokovi koji su trebali, nažalost, D.O.O Belamionix uložilo je žalbu na tu prodaju. Tako su blokirali sredstva, to je sad na sudu i podijele nema do daljnjeg”, kaže Mujo Gavranović, predsjednik sindikata D.D. Konjuh Živinice.

Mi smo ogorčeni tim potezom Belamionix-a, mi smo bili kod njih i tražili da povuku žalbu. To su mizerna sredstva ali su za nas značajna. Kazali smo menadžmentu Belamionix-a, vi ako ste nezadovoljni, a ko imate neke primjedbe na tu prodaju  tužite odgovorne osobe nemojte kažnjavati radnike, jer hiljdau radnika očekuje  tu isplatu. Nažalost oni nisu imali razumijevanja, i mi u ponedjeljak u 9:00h imamo okupljanje radnika da vidimo šta ćemo dalje”, naglašava Gavranović.

“Sad to ide na sud, mi znamo koliko procesi traju na sudu, koliko predmeti traju, da će to trajati možda i godinu dana, ne znamo tačne informacije koliko ti predmeti traju, nama se ne čeka. Nisu to neka velika sredstva, za naše radnike je veoma bitno kad dobiju 200-300 KM. To je bila prva isplata koja je trebala da uslijedi svi da dobiju, odnosno blizu 1000 radnika”, ističe Gavranović.

Dodaje i to da Belamionix nije ispunjavao sve uslove iz oglasa, stečajni upravnik i komisija su odbili njihov zahtjev jer nisu izvršili uplatu kako treba, ostali učesnici u kupovini su se protivili da on učestvuje tako da je Belamionix odbijen, zato je i uložena žalba.  Gavranović kaže da su Belamionix-u vraćena sredstva za depozit u visini od 10 000 KM, međutim iako je obećano, žalba nije povučena.

Kako bi dobili i drugu stranu u ovoj priči kontaktirali smo i predstavnike firme Belamionix d.oo.

I oni su istakli su da su u ovom slučaju najviše oštećeni radnici.

“Mi se jesmo prijavili za učešće u javnoj prodaji Konjuh D.D. Živinice s namjerom da učestvujemo u kupovini lota 7, uplatili smo depozit koji je iznosio po njihovom oglasu za cijelu firmu 10 000 KM, odnosno ne više od 10 hiljada ukoliko se prijavljuje za ostale lotove odnosno za ostale predmete prodaje. Na lotu 7 smo planirali ukoliko ga naravno kupimo izgraditi jedan market, zaposliti ljude, otvoriti nova radna mjesta, no međutim na licitaciji je ukupno učestvovalo četiri pravna lica uključujući i Belamionix, ali Belamionix-u d. o.o Brčko nisu omogućili, nisu dozvolili učešće, jer kažu da smo mi licitirali za cijelu imovinu, imovinu cijelog društva što nije tačno, jer je u samom oglasu bilo navedeno da ako se licitira za cijelo društvo mora na samoj uplatnici stojati naznaka da se licitacija odnosi na društvo kao cjelinu. Nažalost, meni su onemogućili da učestvujem, ja sam ih molio dajte mi samo priliku da ja licitiriram pa ko bude najbolji, ko ponudi najviše novca nek kupi zemlju nije nikakav problem. Mi smo bili spremni platiti osjetno znatno veću cijenu od one koja je plaćena prilikom same licitacije i onda smo morali zaštiti svoja prava svim ovim  legalnim pravnim sredstvima, jer situacija je takva da stičem dojam da se određenim društvima pogoduje na samoj licitaciji. Zbog toga smo pisali prigovor na samoj licitaciji, o prigovoru se niko nije očitovao, obaviješten je stečajni sud, odnosno sudija koji vodi postupak, nakon toga opet nema nikakvo očitovanje i onda je istini za volju rečeno da će nam vratiti depozit i oni depozit jesu vratili, ali sam ja rekao da ću koristiti svoje pravo žalbe na riješenje o dosudi, jer smatram da provedena procedura nije zakonita. Ni u kom slučaju ne želimo niti na bilo koji način hoćemo da naškodimo radnicima, mislim da je radnicima najviše i nanesena šteta, jer postignuta cijena na prodaji je manja od cijene koja bi bila postignuta da se nama omogućilo da licitiramo, i to je ključni razlog zašto ulazimo u cijelu ovu priču, mi smo tražili samo ravnopravan tretman da mogu licitirati, pa ko bude sa najboljom ponudom, nek pobijedi s tim nemamo problem”, kazao je između ostalog sekretar D.O.O Belamionix Brčko Adnan Ibrić.

“Smatramo da ulaganjem žalbe na riješenje o dosudi i Belamionix pomaže radnicima Konjuh-a, jer u slučaju usvajanja žalbe i ponavljanja postupka prodaje, postignuta prodjana cijena će sigurno biti osjetno  veća i iz tako postignute cijene moći će izmiriti više obaveza prema samim radnicima”, dodao je Ibrić.

Podjećamo, u Konjuh-u i dalje radi 30 radnika, koji proizvode stolove i stolice za domaže i inostrano tržište.

Nekada je u ovom preduzeću egzistenciju ostvarivalo više od 1000 radnika, danas većina njih čeka isplate po presudama a ima i onih koji zbog neuvezanog radnog staža ne mogu ostvariti pravo na penziju.

Svaka prodaja dijela imovine ovog preduzeća za sve njih puno znači.

Merisa Mujčinović Husić

RTV Živinice

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više