Održan historijski čas za polaznike mektebske nastave

Učenjem Fatihe za sve šehide BiH započeo je historijski čas za polaznike mektebske nastave u džematu Centar.

Djeci se govorilo o značaju boraca koji su branili i odbranili našu rodnu grudu, o ratnom putu heroja Nesiba Malkića i 210.V.O.B., te o značaju obilježavanja datuma i sjećanja na 25.10.1993.godine kada je poginuo heroj oslobodilačkog rata sa svojim saborcima na lokalitetu Crna rijeka na Nišićkoj visoravni.

„Kultura sjećanja ima važno mjesto u konstrukciji identiteta države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda.

Stoga, budimo odgovorni naspram naše časne i čestite prošlosti a gradimo još bolju i sigurniju budućnost“, kazao je Esad Nišić imam džemata Centar.

Prošlo je 28.godina od pogibije zlatnih sinova grada Živinice, da bi se sačuvalo sjećanje na njih vrlo je važno da se djeca upoznaju s našom bliskom historijom, inače, ćemo se dovesti u situaciju da sjećanje na one koji su odbranili BiH izblijedi nakon smrti sudionika tih događaja.

Zato Medžlis IZ Živinice, svake godine posveti veliku pažnju polaznicima mektebske nastave kojima priča o herojskim djelima Živiničana. Onih koji su branili svoj kućni prag ali i obišli sva ratišta u BiH kako bi pomogli u odbrani države.

Merisa Mujčinović Husić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više