Održan hitan sastanak u vezi sa zimskim održavanjem Općine

Općinski načelnik Samir Kamenjaković jutros je obišao većinu terena na području Općine Živinice kako bi provjerio stanje na putevima nakon padavina. Tom prilikom ustanovljeni su određeni nedostaci te je Načelnik održao hitan sastanak na temu zimsko održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva na području Općine Živinice.

Sastanku su prisustvovali šefovi Službe za prostorno planiranje i komunalne poslove, Službe civilne zaštite, Službe za inspekcijske poslove, te nadzorni organi za zimsko održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva u MZ na području Općine Živinice.

Načelnik Kamenjaković je tražio izvještaj sa terena o prohodnosti lokalnih i nekategorisanih puteva u sklopu zimskog održavanja, te iznalaženje načina da se u toku dana ukolone nastali problemi. Istako je da je grad prioritet i da prohodnost grada mora biti zadovoljavajuća kako se ne bi ugrozila sigurnost građana, odnosno pješaka i vozača.

S tim u vezi, Općina će poslat dopise nadležnim preduzećima zaduženim za održavanje puteva da se navedeni problem riješe u što kraćem roku, a ukoliko se nadležne osobe ne odazovu na taj dopis, poduzet će se i potrebne sankcije.

Za zimsko održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva u MZ na području Općine Živinice provedene su procedure javnih nabavki te su odabrane lokalne firme za obavljanje ovih poslova i to kako slijedi:

d.o.o. “HIH” Živinice održava sledeće dionice puteva:
1. M18 – Zukići – Kršići – Gladajevići – Džebari,
2. PK Višća – Panjik – Berići – Djedino,
3. Đurđevik (od M18) – Živčići – Zenuni
4. PK Višća – Beširovići – Jahići – Ćenda – Kupjerusi – Mahala -Kažalj – PK Višća.

d.o.o. “SE – Sarajka” Živinice održava sledeće dionice puteva:
1. Živinice – Kovači – Bašigovci,
2. Kovači (Zema) – Stara pruga (Bare) – Ciljuge,
3. Čančaruša – Kabara -Gračanica Džamija – Liman- Tupković šk.- Šib – Košara – Repuh
4. Živinice (od M18) Gračanica (do R455A) preko Krivače.

d.o.o. “Holex” Živinice održava sledeće dionice puteva:
1. Živinice – R455A – Grabik – Živinice G. – Spahići – Groblje – Barice – do R455A,
2. Živinice – Karaula – Žestik – Trumići – Kruška – Šišići,
3. M18 – Ljubače- Suha – R455A, R455A (Suha) – naseljeno mjesto Suljići (Suha).

JP “Komunalno” Živinice održava sve gradske ulice i prigradska naselja

Sve gore navedene dionice puteva utvrdilo je Općinsko vijeće i radi se o dionicama puteva gdje se uglavnom saobraćaju autobuske linije.
Od početka obilnijih sniježnih padavina od 03.01.2017. godine do danas sve gore navedene dionice puteva su blagovremeno čišćene i prohodne.
Najizraženiji problemi su na visinskim kotama Kuljana, Djedina i Gornje Višće, ali prema izvještajima nadzornih organa do sada nije bilo nikakvih dojava od strane prevoznika koji voze autobuske linije niti građana da je upitna prohodnost gore navedenih dionica puteva.

S obzirom na to da ugovor o zimskom održavanju puteva ne obuhvata određene dionice puteva u mjesnim zajednicama dovodi do toga da stanje na terenu nije zadovoljavajuće.
Ono što se u svakodnevnim dojavama ističu kao problemi i zahtjevi građana je tako da se traži zimsko održavanje dionica puteva koje nisu obuhvaćene ugovorima, tako da se trenutno ne može dati nalog izvođačima radova da čiste te dionice.
U vezi sa tim ići će se sa zahtjevom prema Općinskom vijeću da se uvrste i dionice koje nisu trenutno obuhvaćene ugovorom, a kojima je potrebno zimsko održavanje.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više