Održan radni sastanak u vezi rješavanja pružnih prelaza u Gradu Živinice

Gradonačelnik Samir Kamenjaković održao je još jedan u nizu radnih sastanaka sa predstavnicima Željeznica FBiH i predstavnicima Direkcije regionalnih cesta TK, kao i sa predstavnicima nekoliko mjesnih zajednica, na kojem je razgovarano o osiguranju pružnih prelaza na području Grada Živinice.

Na pomenutom sastanku dogovoreno je da predstavnici Željeznica FBiH i predstavnici Direkcije regionalnih cesta TK u roku od mjesec dana dostave finansijski plan kojim će biti planirana sredstva za izgradnju pružnog prelaza u Bašigovcima.

Ono što je također važno istaći jeste upitnost stajanja voza na pružnom prelazu u Bašigovcima, gdje prema izjavama predstavnika mjesnih zajednica koji su bili prisutni na sastanku, voz ipak ne usporava do stajanja u dijelu na kojem je izdata takva naredba. S tim u vezi, Uprava Željeznica obavit će razgovor sa mašinovođama po pitanju ovog problema, te kako ističu, naredba o zaustavljanju voza do stajanja je izdata i još uvijek je na snazi.

U želji da se što prije ovaj problem riješi, jer je ugrožena sigurnost naših građana, gradonačelnik Samir Kamenjaković insistirao je na održavanju ponovnog sastanka o rješavanju pružnog prelaza u Bašigovcima. Također, na pomenutom sastanku se razgovaralo i o pitanju sigurnosti ostalih pružnih prelaza na području Grada Živinice.

Podsjećamo, predstavnici Željeznica FBiH i predstavnici Direkcije regionalnih cesta TK još na prvom sastanku koji je održan prvog oktobra dali su obećanje da će do petnaestog oktobra izraditi projektne zadatke koji će biti smjernice za realizaciju projekta postavljanja rampe na pružnom prelazu u Bašigovcima. Nažalost, projektni zadaci niti u datom roku, niti do ponovnog održavanja sastanka, nisu urađeni. Dogovoren je novi rok za izradu.

“Nastavljamo jednu zaista tešku situaciju koja se dešavala, imamo nekoliko pružnih prelaza koje moramo kvalitetno uraditi. Ono što predstavlja problem jeste preklapanje nadležnosti puteva Direkcije cesta i Željeznica Federacije BiH. Mi smo prije mjesec i po dana na sastanku dogovorili određene zaključke, međutim oni nisu u potpunosti realizovani, te smo se iz tog razloga danas ponovo održali sastanak. Iz Željeznica je data dozvola da se rješavanje ovog pružnog prelaza uvrsti u finansijski plan, a data je i uslovna saglasnost iz Direkcije cesta da će u njihovom finansijskom planu i planu javnih nabavki biti sredstva za uređenje ovog projekta. Također smo razgovarali i o situacijama pružnih prelaza prema Višći i Šerićima koji su već u projektu i koji se rade, te smo dodatno radili analizu prelaza u dijelu Višća prema rudniku, i prelazu na Golubinjaku koji je zaista u lošem stanju. Ono što je također bilo važno istaći jeste upitnost stajanja voza na pružnom prelazu u Bašigovcima, gdje prema izjavama građana voz ne usporava u dijelu na kojem je naredba izdata za usporavanje do satajanja. S tim u vezi, Željeznice će odmah obaviti razgovor sa mašinovođama po pitanju ovog problema, kao i o tome da je naredba o zaustavljanju voza do stajanja izdata i da je još uvijek na snazi. Kada je u pitanju finansiranje izgradnje pružnog prelaza u Bašigovcima, Grad Živinice ima obavezu da riješi imovinsko pravne odnose, a izgradnju će finansirati Direkcije cesta TK-a i Željeznice Fedracije BiH. Kada su u pitanju ostali prelazi, obzirom da se radi o lokalnoj zajednici, jedan dio finansira lokalna zajednica a drugi Željeznice Federacije BiH”, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više