Održan radni sastanak za izradu fizibiliti studije o naknadnoj obradi otpada u Gradu Živinice

Jučer je održan prvi radni sastanak za izradu fizibiliti studije o naknadnoj obradi otpada u Gradu Živinice. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju sastanak je održan on line, a nakon što su od strane Evropske banke za obnovu i razvoj izabrani eksperti za realizaciju navedenog projekta.

Sastanku su pored gradonačelnika Grada Živinice Samira Kamenjakovića prisutvovali predstavnici firme “Eko – Sep” Živinice, zatim predstvanici kompanije za izradu studije koja je izabrana po međunarodnom tenderu, te predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj.

Vrijednost projekat izrade fizibiliti studije i korporativnog osnaživanja preduzeća “Eko-Sep” Živinice košta 150 hiljada eura, a finansira se donatorskim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj.

Na održanom sastanku dogovoreno je o daljim aktivnostima za realizaciju navedenog projekta, gdje je prioritet izrada fizibiliti studije o naknadnoj obradi otpada.

“Mis mo dugo čekali proces izrade fizibiliti studije za naknadnu obradu otpada, koju smo najavljivali cijelu godinu, da dođemo u fazu same izrade fizibiliti studije koja podrzaumjeva naknadnu obradu otapada na našoj deponiji. Želimo obavijestiti naše sugrađane da smo u završnoj fazi izrade deponije. Nakon što izradimo deponiju rekli smo da ćemo ući u cirkularnu ekonomiju. Ne želimo samo zatrpavati otpad čime bi propustili mogućnost koja nam se pruža kroz cirkularnu ekonomiju. To cijelo vrijeme govorimo i evo došli smo u fazu prvog radnog sastanka za izradu fizibiliti studije. Evropska banka za obnovu i razvoj je u potpunosti finansira ovaj projekat za izadu fizibiliti studije, dakle dobili smo donaciju od Evropske banke i ona će nas pratiti u naknadnoj obradi otpada. To podrazumjeva da odaberemo način po Evropskoj metodologiji, a želimo da budemo prva lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini koja se bavi naknadom obradom otpada. Postoji direktiva Evropske unije o naknadnoj obradi otpada gdje je potpisnica i država Bosna i Hercegovina, međutim, nigdje na terenu se nije sprovodila. Iz tog razloga smo odlučili da imamo fizibiliti studiju izrađenu po Evropskoj metodologiji koja će dati odgovor na koji način ćemo raditi naknadnu obradu otpada, te ćemo na osnovu toga moći povlačiti i određena sredstva iz fondova EU. Ovo su veliki projekti, trenutno najveći historijski projekti u državi Bosni i Hercegovini, jer ih niko do sada nije radio, a imamo ih kroz strategije Evropske unije. Dakle, ovaj projekat u Gradu Živinice će biti pilot projekat u državi Bosni i Hercegovini. Zaista mi je drago da možemo govoriti o cirkularnoj ekonomiji i da smo došli u fazu u kojoj smo krenuli u samu izradu fizibiliti studije o naknadnoj obradi otapda, a koja je već dugo najavljivana.”, istako je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

“Dogovorili smo tačno korake ko će šta da radi i koji su prioriteti. Dakle, prioritet je studija o naknadnoj obradi otpada, te da se uspostavi aktivna sardanja sa firmom koja radi idejni projekat o postrojenju za mehaničko biloški tretman otpada, kako bi našli zajednička rješenja prema kojim naša komanija treba da ide, a sve u cilju zbrinjavanja otpada.”, rekao je direktor firme “Eko-Sep” Živinice Selmir Šljivić.


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više