Održan ‘Razgovor o BiH i Ruandi: Quo Vadis poslije genocida?’

Povodom 26. godišnjice od parafiranja Dejtonskog sporazuma, u organizaciji Aegis Trust britanske nevladine organizacije, održana je online diskusija o filmu „Quo Vadis, Aida?“ pod nazivom „Razgovor o BiH i Ruandi: Quo Vadis poslije genocida?“.

Razgovaralo se o samom filmu ali i porukama koje on šalje. Panelisti su bili direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, izvršni direktor Aegis Trusta Freddy Mutanguha i državna direktorica za BiH organizacije Remembering Srebrenica UK Elmina Kulašić.

Rečeno je da je „Quo Vadis, Aida?“ film bh. režiserke Jasmile Žbanić koji kroz filmsko platno opisuje iskustvo mnogobrojnih žrtava genocida u Srebrenici nakon njenog pada u ruke tzv. Vojske RS. Premijera filma je organizovana upravo u Memorijalnom centru Srebrenica u oktobru prošle godine.

Panelisti su rekli da su filmovi važan dio memorijalizacije žrtava i podizanja svijesti o okrutnosti i destrukciji genocida kao zločina. Navedeni su primjeri filmova „Hotel Ruanda“ i „Quo Vadis, Aida?“.

Negiranje genocida, pojava s kojom se suočavaju preživjeli u BiH i Ruandi, također je bila tema. Zaključak je da čak i negiranje genocida u oba slučaja ima sličan šablon, prije svega osporavanje utvrđenog broja žrtava kao i osporavanje sudski utvrđenih činjenica, saopćio je Press tim Memorijalnog centra Srebrenica.

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više