Održan sastnak sa predstavnicima „Gradske pijace“ Živinice

Općinski načelnik Samir Kamenjaković jučer je održao radni sastanak sa predstavnicima „Dnevne gradske pijace“ Živinice. Tema sastanka bila je aktuelna problematika pijačnih radnika u Živinicama.

Naime, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini od 18.10.2017. godine kao i član 24. ovog Zakona propisuje da su trgovci dužni uskladiti svoje poslovanje u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu istog, odnosno imali su rok do kraja 2017. da registruju svoju djelatnost kako nalaže ovaj Zakon.

Imajući u vidu donošenje i početak primjene navedenog Zakona, načelnik Kamenjaković je sa šefovima Općinskih službi za imovinsko pravne poslove, prostorno planiranje i komunalne poslove, inspekcijske poslove, pravobraniocima Općine Živinice, predstvnicima pijačnih radnika i direktorom JKP “Komunalno” razgovarao o što hitnijem rješavanju problema pijačnih radnika u Živinicama, uzmajući u obzir sve zakonske mogućnosti kako bi ovi radnici mogli što prije nastavili sa svojim radom.

Na sastanku je donešen i zajednički zaključak da se odmah na adresu Porezne uprave Federacije BiH, Vlade Federacije BiH i Parlameta Federacije BiH uputi zahtjev kojim se traži odgađanje primjene navedenog Zakona, kako bi se izbjegle štete na račun radnika.

Zahtjev kojeg su zajednički potpisali Načelnici Općina: Živinice, Lukavac, Banovići i Kladanj, a u ime nekoliko stotina pijačnih radnika koji rade na području ovih općina i koji imaju isti probelm, upućen je iz sljedećih razloga:
– u većini lokalnih zajednica navedenih općina nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi na lokacijama na kojima su sagrađene gradske pijace što onemogućava izdavanje urbanističko-tehničke dokumetacije (upotrebne dozvole) a samim tim i odbrenja za rad,
– većina općina je pokrenula postupak rješavanja imovinsko-pravih odnosa na pomenutim pijačnim lokacijama čije je trajanje teško predvidjeti zbog dugih i složenih sudskih postupaka što nadležne općinske službe onemogućava za izdavanje potrebne urbanističko-tehničke dokumetacije, a koje su preduvjeti za rad,
– većina pijačnih radnika je iz kategorije socijalno ugroženih građana čija je roba zarobljena na pijačnim štandovima i onemogućen je pristup istoj što će proizvesti dodatne posljedice njihove socijalne ugroženosti.

Načelnici navedenih Općina sa područja TK-a su saglasni i traže prolongiranje primjene izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj tgovini FBiH dok se ne steknu uslovi za izdavanje potrebene dokumetacije, a samim tim i odobrenja za rad.

U zahtjevu su od nadležnih tražili da se što hitnije izjasne naspram rješavanja ovih složenih problema i da nađu rješenje koje neće uzrokovati štetu ovim radnicima.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više