Održana akcija darivanja krvi u organizaciji udruženja “Izvor Selsebil”

Udruženje „Izvor Selsebil“ Živinice u saradnji sa udruženjem „Proaktiva“ i Gradom Živinice danas je organizovao akciju dobrovoljnog darivanja krvi pod nazivom „Darujmo tečnost koja život znači“. Akcija je održana u saradnji sa Zavodom za transfuziologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla. Ovaj humani čin u organizaciji različitih udruženja na području našeg grada posjećen je na zadovoljavajućem nivou bez obzira na okolnosti u kojima se akcija odvija. Posjećenost građana jedan je od motiva udruženja „Izvor Selsebil“ koji im daje snagu da akciju dobrovoljnog darivanja krvi organizuju nekoliko puta u godini.

Nihad Mešić, sekretar udruženja „Izvor Selebil“ ističe da je akciju darivanja krvi u organizaciji njihovog udruženja ranije posjećivalo i do 80 osoba, ali da se broj dobrovoljnih darivatelja u protekle dvije godine prepolovio, razlog je jasan, a to je pandemija koronavirusa i brojne mjere koje su trenutno na snazi.

Udruženje „Izvor Selsebil“ poznato je po organizaciji mnogobrojnih aktivnosti u toku godine kako kroz procese edukacije tako i zabave ali i akcija poput darivanja krvi. Upravo njihova aktivnost privlači i veliki broj mladih koji su se i danas u velikoj mjeri odazvali pozivu dobrovoljnog darivanja tečnosti koja život znači.

Transfuzija krvi i krvnih sastojaka svake godine spašava milione života, ovaj postupak ima važnu ulogu u očuvanju života, pomaže pacijentima koji pate od stanja koja ugrožavaju život da žive duže i kvalitetnije te svakodnevno predstavlja podršku kompleksnim hirurškim i medicinskim zahtjevima. Za nas građane darivanje krvi je bezbolan proces za koji je potrebno odvojiti nekoliko minuta, a ta krv sigurno će nekome pomoći. „Izvor Selsebil“ i u narednom periodu nastavit će sa organiziranjem ovakvih i sličnih akcija sa kojima će pomoći i doprinijeti razvoju društva.

Mehmed Smajlović


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više