Održana pokazana vježba policije TK i prezentovana nova oprema

Svake godine 22. maja obilježava se Dan policije Tuzlanskog kantona. U okviru obilježavanja, danas je organizovana aktivnost operativno-taktičkih radnji, odnosno pokazne vježbe koje su realizovali službenici Jedinice policije za specijalnu podršku MUP-a TK i Jedinice za javni red i mir. Također su prezentovana sredstva koja ove jedinice koriste u obavljanju redovnih radnih zadataka. Direktor Uprave policije pojasnio je šta je vježba obuhvatila.

Imali smo narušavanje javnog reda i mira koje je eskaliralo u nasilno, zatim nakon rasturanja mase nekoliko lica koje smo uočili da su bili naoružani, gdje smo uz pomoć alpinističkog tima izvršili eliminisanje lica koja su se sakrila u zgradu gdje je jedno lice uspjelo pobjeći, gdje smo uz upotrebu službenog psa i to lice lišili slobode”, kazao je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

Sigurnost građana našeg kantona prioritet je Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kanton, te iako je oprema koju trenutno posjeduju na zadovoljavajućem nivou, u narednom narednom periodu nabavit će veću količinu materijalno tehničkih sredstava koje će im u konačnici omogućiti profesionalnije izvršenje poslova.

U pitanju su prije svega naoružanje, svjedoci smo situacije sigurnosne u regiji u slučaju prenošenja na naše područje, mi ćemo morati zaštiti građane, neću reć da nismo u ovom momentu spremni, međutim potrebno nam je sofisticiranije naoružanje koje smo već započeli nabavku”, istakao je Korman.

Pored ovoga, u narednom periodu bit će nabavljeno i nekoliko oklopnih vozila za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira većeg obima, te će Jedinica policije za specijalnu podršku dobiti noviju i savremeniju opremu.

Neki od izazova sa kojima se Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona susreće jesu borba protiv korupcije, ali i sigurnost saobraćaja na što utiče i saobraćajna infrastruktura. Za uspostavljanje boljeg stanja sigurnosti Uprava policije nabavila je i dva nova vozila odnosno takozvane “presretače” koji će uskoro biti u službi sigurnosti učesnika u saobraćaju.

U toku je obuka policijskih službenika za upravljanje ovim vozilima sa opremom koja je skuplja od samog vozila, a koja će poslužiti za evidentiranje i sankcionisanje prekršaja i prekršilaca u saobraćaju”, naglasio je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

Nakon rebalansa Budžeta Tuzlanskog kantona, Vlada je osigurala sredstva u iznosu 15,1 milion KM koja će biti raspoređena kako na Ministarstvo unutrašnjih poslova, tako i Upravu policije i to za nabavku materijalno-tehničkih sredstava, a sve s ciljem povećanja stepena sigurnosti građana i njihove imovine u Tuzlanskom kantonu.

U toku je nabavka 40 vozila za potrebe policije, oprema za specijalnu policiju i specijalni transporteri, a nephodno je pojačati jedinicu za vodu, nabaviti čamce i planinarsku opremu, rečeno je danas.

To je naša zakonska i ustavna obaveza da garantujemo životnu i imovinsku sigurnost i sve druge oblike prava koje građani imaju. Policija će imati bolje uslove rada kroz povećanje plata, ulaganja u tehniku, infrastrukuru a naši građani bolju uslugu od pripadnika MUP-a”, kazao je Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK.

Izrada Pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji, kao i usvajanje novih izmjena i dopuna Pravilnika već je u završnoj fazi. Izmjenama i dopunama predviđeno je povećanje broja policijskih službenika, odnosno zapošljavanje mlađeg kadra koji će nadomjestiti nedostatak službenika koji će do 2026. godine biti penzionisani.

The post Održana pokazana vježba policije TK i prezentovana nova oprema appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više